fbpx

Peste 157 mii metri cubi de lemn va fi extras legal din pădurile statului

 Peste 157 mii metri cubi de lemn va fi extras legal din pădurile statului
Susține Ecopresa, distribuie!

În fondul forestier național se desfășoară lucrări silvice specifice acestui sezon, iar masa lemnoasă este comercializată persoanelor fizice și juridice interesate. Potrivit Agenției „Moldsilva”, până la sfârșitul anului se preconizează de a fi recoltată masă lemnoasă în volum de 157,7 mii m3, inclusiv tăieri de produse principale pe o suprafață de 1530 ha cu un volum de 132,5 mii m3, tăieri de îngrijire și conducere a arboretelor pe o suprafață de 1683ha cu un volum de 23,8 mii m3 și tăieri diverse 1,4 mii m3.

Ca și în anii precedenți prețul pentru masa lemnoasă este stabilit de către întreprinderile silvice subordonate conform catalogului de prețuri de realizare a masei lemnoase de la depozit sau din pădure. Astfel procesul de exploatare a masei lemnoase, doborârea, secţionarea şi fasonarea sortimentală, dar şi lucrări suplimentare (colectarea, transportarea lemnului etc.), toate aceste cheltuieli sunt incluse în preţul final de comercializare a sortimentelor respective, inclusiv a lemnului de foc. În funcție de zona geografică, dar și alte caracteristici, întreprinderile silvice subordonate au stabilit prețurile de comercializare a masei lemnoase. Lista prețurilor stabilite de Întreprinderea Silvică Hâncești vedeți în atașament, precum și pe http://www.silvicultura.md/

În afară de tăieri silvice, actualmente întreprinderile silvice subordonate Agenției „Moldsilva” desfășoară și alte lucrări silvice cum ar fi: pregătirea solului 780 ha, crearea culturilor silvice în fondul forestier 793 ha, completarea culturilor silvice  1974 ha. În această toamnă,  sunt planificate a fi acoperite cu vegetaţie forestieră alte 663 ha de terenuri degradate gestionate de către autorităţile publice locale, mizând în acest sens pe contribuţia financiară a Fondului Ecologic Naţional.

În  cele 31 de pepiniere silvice din cadrul entităților subordonate urmează a fi create 36 de ha de sămănături şi repicaje de  cca  200  mii bucăţi de puieţi. Tot în aceeaşi perioadă a anului de către întreprinderile silvice vor fi colectate  cca 161 tone de seminţe de specii forestiere. Materialul forestier rezultat, peste 24 mln. buc, este folosit pentru necesităţile proprii ale întreprinderilor silvice, dar și la cererile administrației publice locale, agenţilor economici şi alte instituţii.

Download attachments:preturi_masa_lemnoasa_hincesti

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!