Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Focarele de gripă aviară au ajuns la 30. Gerul ne vine în ajutor
Cazurile de gripă aviară (H5N1) s-au înmulţit de la începutul acestui an pe teritoriul Republicii Moldova. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a publicat o hartă pe care sunt marcate 30 de focare – unele mai sunt active, în timp ce altele se află în stadiul eradicării (inclusiv focarul din municipiul Chişinău).
În intervalul 29 decembrie 2023 – 9 ianuarie 2024 au fost confirmate 3 focare înalt patogene ale virusului la păsările sălbatice (lebede) şi alte 12 focare la păsări din gospodării. ANSA a informat că o comisie specială, care s-a întrunit de urgenţă, a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor. În toate cazurile au fost instituite zone de protecție de 3 kilometri și zone de supraveghere de 10 kilometri.
Potrivit reprezentanţilor ANSA, frigul reduce răspândirea virusului: multe bazine de apă au îngheţat şi păsările sălbatice nu se mai opresc în preajma lor, pentru că nu pot să înoate şi să-şi dobândească hrana în ele.
Gripa aviară a apărut mai întâi printre lebede
Gripa aviară a fost constatată după sosirea păsărilor migratoare, la lebede – zeci şi chiar sute de lebede moarte au fost găsite în decembrie lângă bazine de apă din regiunile de nord, centru şi sud ale Republicii Moldova. Specialiştii şi-au exprimat temerea că virusul care a afectat mai întâi lebedele se poate transmite şi la alte specii de păsări sălbatice.
ANSA îi îndeamnă pe deținătorii și crescătorii de păsări să-şi țină păsările în interiorul curților, să nu admită accesul acestora la bazinele de apă unde sunt prezente păsări sălbatice. La observarea semnelor bolii, oamenii sunt îndemnaţi să anunțe imediat medicul veterinar.
Agenţia a difuzat şi spoturi video despre pericolul gripei aviare şi regulile de prevenire a bolii.
ANSA subliniază că gripa aviară este o infecție înalt contagioasă care, fiind scăpată de sub control, se poate transmite şi de la animale la om. Se consideră că porcul poate fi veriga intermediară prin care gripa păsărilor se transmite la om. Nu există vaccinuri împotriva gripei aviare şi păsările de curte contaminate nu pot fi tratate – acestea sunt sacrificate, iar statul le acoperă deţinătorilor pagubele suportate.
Simptome care indică prezenţa gripei aviare la păsările de curte
Semne clinice ale gripei aviare la păsările de curte prezentate de ANSA: păsările bolnave nu mai consumă hrană, nu mai beau apă; au respirație dificilă, tuse, febră; au eliminări seromucoase din cioc; li se inflamează crestele și bărbițele; le apar pete de sânge pe pielea picioarelor; au diaree (găinaț lichid); sunt posibile paralizii ale picioarelor și aripilor, răsucirea gâtului; scade ouatul și se modifică forma oului (coajă moale şi deformată, pigmentație neuniformă).
De ce mor lebedele? Ornitologii moldoveni au emis câteva ipoteze
H5N1 este un subtip al virusului gripal A, care declanșează gripă aviară. Ornitologul Silvia Ursul, vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) şi-a exprimat temerea că, suferind mutaţii, virusul se poate transmite de la lebede şi la alte păsări sălbatice. „Momentan, tulpina acestui virus face ravagii anume printre lebede, așa cum mutațiile de Coronavirus determinau la oameni anumite patologii. Totuși, este de așteptat ca și alte specii să cadă victime pe măsură ce virusul gripei aviare va plămădi mutații”, a menționat Silvia Ursul într-o postare pe reţelele sociale.
Potrivit experţilor SPPN, „ornitologii europeni susțin că virusul gripei aviare (AH5N1) bântuie Europa de câțiva ani, însă își arată colții în special în sezonul rece”. Încă la sfârșitul anului 2020, în presa europeană au început să apară primele relatări despre cazurile de mortalitate suspicioasă în rândul lebedelor. Mai multe țări membre UE au raportat atunci focare de gripă aviară, iar răspândirea bolii a continuat și în anul 2021. Cazurile de gripă aviară printre lebede „au fost eclipsate de pandemia Covid-19”, dar ele au existat şi în anii trecuţi, potrivit ornitologilor de la SPPN.
Aceştia constată că atât de multe focare de gripă aviară cu moartea în masă a lebedelor este „un scenariu neobișnuit pentru Republica Moldova”. Ce anume a provocat această situaţie alarmantă? Experţii oferă câteva explicaţii cu „statut de ipoteză”:
1. Prezența firească a oaspeților de iarnă sosiți din nordul continentului;
2. Conflictul armat cauzat de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, în speță distrugerea barajului de la Nova Kahovka;
3. Lipsa perioadelor îndelungate de îngheț caracteristice iernilor.
Focarul din municipiul Chişinău este în curs de eradicare
Focarul de gripă aviară din municipiul Chişinău, confirmat pe 21 decembrie 2023 la lebedele de la lacul Ghidighici (orașul Vatra) este în curs de eradicare. Însă restricțiile impuse atunci, odată cu instituirea „situației excepționale de nivel aviar”, vor fi ridicate „în timp de 90 de zile de la data identificării ultimului caz depistat de boală”.
Municipiul Chişinău este singura localitate în care a fost instituită „situaţie excepţională” din cauza gripei aviare.
Între altele, este interzisă „mișcarea păsărilor și a produselor obținute de la acestea (ouă, carne) din exploatațiile non profesionale”, pășunatul animalelor în apropierea bazinelor acvatice, comercializarea păsărilor în cadrul târgurilor de animale”.
Comisia pentru Situaţii de Urgenţă din municipiul Chişinău a dispus combaterea comerțului stradal neautorizat cu păsări vii, carne de pasăre, ouă, interzicerea ieşirii păsărilor în afara curții.
Planul de măsuri adoptat mai include identificarea culoarelor de migrare a păsărilor, efectuarea supravegherii veterinare masive a efectivelor de păsări, instituirea carantinei profilactice și măsuri stricte de supraveghere sanitar-veterinară a efectivelor de păsări.
CITEŞTE ŞI: Hartă/ Moartea misterioasă a lebedelor. Ce se ascunde în spatele cazurilor din toată lumea?
Spaţiul păsărilor de curte trebuie separat de adăpostul pentru porci
Gripa aviară la păsări nu se tratează. Dacă boala a fost confirmată, păsările din gospodărie (fermă) se sacrifică, iar cadavrele acestora și ouăle se distrug. Se distrug furajele, așternutul, gunoiul de grajd. Spațiile considerate infectate se supun unei curățări și dezinfecții riguroase, subliniază ANSA.
Instituţia recomandă ca hrana pentru păsările de curte şi pentru alte animale din gospodărie să fie depozitată în spații închise, pentru ca la ea să nu aibă acces păsările sălbatice, inclusiv „speciile punte” – vrăbii, ciori, porumbei, coțofene. Este necesară şi prevenirea contactului dintre mamifere, inclusiv a animalelor de companie, cu păsările.
De asemenea, se recomandă separarea curții păsărilor de adăposturile pentru porci, deoarece transmiterea virusului gripal de la păsări la om se face printr-o gazdă intermediară, care se presupune că este porcul. Este periculoasă distribuirea către păsări a resturilor furajere de la porci și invers.
Cazurile de îmbolnăvire sau de moarte la păsările din orice specie sau a mamiferelor din curtea proprie vor fi raportate neîntârziat medicului veterinar.