fbpx

Pe acoperișul unui sanatoriu de la Vadul lui Vodă a fost instalat un sistem fotovoltaic-termic care va aduce venit de mii de euro

 Pe acoperișul unui sanatoriu de la Vadul lui Vodă a fost instalat un sistem fotovoltaic-termic care va aduce venit de mii de euro
Susține Ecopresa, distribuie!

Un sistem fotovoltaic-termic a fost instalat pe acoperișul sanatoriului ,,Bucuria”, din orașul Vadul lui Vodă. Sistemul a fost instalat în cadrul proiectului transfrontalier Republica Moldova-România 2SOFT/1.2.66 – „Cercetarea și promovarea generării energiei de înaltă eficiență energetică din energie solară prin trigenerare pentru producerea energiei electrice, energiei termice, aerului rece și achiziționarea echipamentelor”.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Institutul de Energetică din Moldova și Universitatea Tehnică G. Asachi din Iași, Consiliul Județean Iași. Bugetul acestuia a constituit peste 170 de mii de euro.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică, sistemul energetic solar este autonom, generează energie electrică, apă fierbinte pentru încălzirea locuinței și apei menajeră anul împrejur, aer rece – pe timpul verii. Instalația are puterea 10.5kW și demonstrează posibilitatea creării sistemelor energetice solare autonome. Sistemul generează energie electrică în volum de 13200kWh anual și este cu aproximativ 15% mai mult decât o instalație fotovoltaică obișnuită datorită răcirii suplimentare a panourilor. Simultan cu aceasta, poate încălzi zilnic 10 tone de apă cu temperatura 50°C vara și iarna, ziua și noaptea. Vara asigură aer rece în încăperi.

,,Așa instalație va economisi 13 070 m3 de gaze naturale anual. În condițiile de criză, instalația nu generează cheltuieli, dar va aduce venit în sumă de 7800 € anual”, susține managerul proiectului, Nicolae Covalenco.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu