Din cauza ploilor, Festivalul Pădurilor se amână pentru 21 septembrie
Un ornitolog din Ucraina numește speciile de păsări care ar putea fi afectate de război: Barza neagră și Acvilă-țipătoare-mică, printre ele
Sunt peste 30 de zile de război în Ucraina, iar impactul acestuia asupra mediului din țara vecină urmează a fi evaluat în viitor. Totuși, ornitologul Maxim Gavriliuk, membru al Grupului ucrainean pentru Protecția Mediului, a realizat o prognoză despre posibilul impact al războiului asupra păsărilor.
Impactul războiului asupra păsărilor poate fi observat deja, după ocuparea de către Rusia a părții de est a Ucrainei.
În 2009, în regiunea Donețk, angajații Parcului Național Meotida au impus o restricție completă a vizitării unei părți din coasta Azovului. Consecințele nu s-au lăsat mult așteptate – numărul păsărilor de mlaștină a crescut rapid. În particular, în număr mare a început să cuibărească Pescăruşul asiatic (Ichthyaetus ichthyaetos), care se regăsește în Cartea Roșie a Ucrainei – mărimea coloniei a ajuns rapid la 3 mii de cuiburi și a devenit cea mai mare colonie a acestei specii din Europa. Tot pe coasta Mării Azov din regiune a început pentru prima dată să-și facă cuib pelicanul creț (Pelecanus crispus) – colonia număra 17 perechi. A crescut și numărul scoicarilor (Haematopus ostralegus). Și numărul Chirilor de mare (Thalasseus sandvicensis) din acest loc a ajuns la aproximativ 60 de mii de perechi. Întregul grup a dispărut în 2015, când invadatorii ruși au început să folosească Kryva Kosa pentru debarcarea trupelor și în alte scopuri. Ca urmare a ocupației, Serviciul de Securitate al Parcului Național și-a încetat activitatea. În anii următori, doar chirele de mare au continuat să cuibărească aici într-un număr mic.
Zonele umede de pe coasta Azov-Marea Neagră a Ucrainei continuă să joace un rol crucial în conservarea populațiilor multor specii de păsări la scară europeană. Nu este surprinzător că aici se află Rezervația Biosferei Mării Negre, Parcul Național Azov-Syvash și alte rezervații naturale care asigură protecția acestora. Aici sunt amenajate mii de colonii de diverse feluri de pescăruși, chire și alte păsări de mlaștină.
În cursul unei noi faze a războiului Rusiei împotriva Ucrainei în 2022, coasta Azov-Marea Neagră din regiunile Donețk, Zaporizhzhia și Kherson se află sub ocupație temporară. Ca urmare a acestui fapt, serviciul de conservare a teritoriilor naturale nu își poate îndeplini adesea funcțiile. Consecințele, spune Gavriliuk, vor fi evaluate mai târziu.
Un alt grup vulnerabil pe timp de război sunt speciile care cuibăresc în pădure. Cele mai mari riscuri pentru păsările din astfel de ecosisteme sunt incendiile (ca urmare a bombardării și incendiilor deliberate). Pe teritoriul din nordul Ucrainei, unde au loc acum acțiuni militare, cuibăresc populaţii de specii incluse în Cartea Roșie a Ucrainei – barza neagră (Ciconia nigra), Acvilă-țipătoare-mică (Aquila pomarina), Codalb (Haliaeetus albicilla), Șerparul (Circaetus gallicus), Cocoșul de mesteacăn (Tetrao tetrix), grupuri de vultur cu coadă albă, vultur pitic (Hieraaetus pennatus), Acvilă de câmp (Aquila heliaca) ș.a. Acestea specii pot fi afectate de factorii menționați mai sus, dar cel mai probabil acțiunea va fi locală și nu va avea un impact semnificativ asupra populației.
Per total, impactul războiului din Ucraina asupra păsărilor va depinde de durata și intensitatea acțiunii factorilor negativi, concluzionează Maxim Gavriliuk, ornítolog al Grupului ucrainean pentru Protecția Mediului