fbpx

Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Agenția de Mediu nu-și vor mai dubla competențele

 Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Agenția de Mediu nu-și vor mai dubla competențele
Susține Ecopresa, distribuie!

Parlamentul a aprobat în lectura a doua modificări la legea cu privire la activitatea hidrometeorologică. Este vorba despre excluderea dublării competențelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat și ale Agenției de Mediu la capitolul monitoring-ului stării, calității și poluării mediului.

Conform DOCUMENTULUI, urmarea a punerii în aplicare a modificărilor, Agenția de Mediu își va realiza fără impedimente funcția de bază de monitoring a calității de mediu, va gestiona infrastructura de monitoring (Laboratorul de Referință de Mediu) și va face publică informația despre starea mediului în Republica Moldova – prin intermediul Raportului național în acest domeniu.

Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat va asigura monitorizarea stării și evoluției vremii (temperatură, precipitații, umiditate, etc.), a condițiilor meteorologice. De asemenea, acesta va obține statutul de autoritate publică, fiind acordate prevederi legale cu referire la conducerea Serviciului, statutul angajaților (funcționari publici și personal auxiliar). Pentru specialiștii Serviciului care nu vor deține statutul de funcționar public, se vor institui categorii de calificare, menite să motiveze perfecționarea profesională a specialiștilor și menținerea în serviciu a tinerilor specialiști.

Alte modificări se referă la persoanele fizice și juridice, care vor putea desfășura activități meteorologice doar în baza unor autorizații eliberate de către Serviciu în condițiile Regulamentului privind activitatea sa, fapt ce va facilita accesul publicului la date veridice, privind condițiile hidrometeorologice. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!