fbpx

Gripa aviară a fost confirmată şi la Ghidighici! Primăria Chişinău a declarat situaţie excepțională

 Gripa aviară a fost confirmată şi la Ghidighici! Primăria Chişinău a declarat situaţie excepțională

Foto din arhivă. Sursa: IPM

Susține Ecopresa, distribuie!

Creşte numărul focarelor de gripă aviară la păsările sălbatice confirmate în Republica Moldova. Al patrulea focar a fost depistat la lebede pe lacul Ghidighici din orașul Vatra, municipiul Chișinău. În capitală a fost declarată „situație excepțională de nivel aviar”.

Decizia a fost luată în după-amiaza zilei de vineri, 22 decembrie, de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău. De asemenea, a fost adoptat şi „un plan de măsuri” pentru prevenirea răspândirii infecţiei la păsările de curte.

„Situația impune luarea de către autorități a unor decizii și a unor măsuri în vederea gestionării acestei urgenţe, pentru minimizarea riscului pătrunderii gripei aviare în efectivul de păsări de curte, cele din exploatații non profesionale și comerciale”, a informat Primăria Chişinău.

Toate restricțiile vor fi ridicate „în timp de 90 de zile de la data identificării ultimului caz depistat de boală”.

În prezent, sunt confirmate patru focare de gripă aviară înalt patogenă în Republica Moldova de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) – în raioanele Sângerei, Ungheni și Drochia. Virusul H1N1 a fost depistat la populații de lebede care habitează în perioada iernii pe albiile unor râuri și lacuri.

Multe lebede moarte au mai fost găsite pe 20 decembrie în raioanele Floreşti şi Râşcani, dar rezultatele analizelor de laborator încă n-au fost făcute publice.

În perioada 16-22 decembrie, inspectorii ANSA au depistat 313 cadavre de lebede, inclusiv 16  în municipiul Chișinău”, a declarat Alexandru Manciu, directorul general adjunct al ANSA, citat de Radio Moldova.

Este interzisă comercializarea păsărilor la târguri şi păşunatul lângă bazinele de apă

„Se sistează mișcarea păsărilor și a produselor obținute de la acestea (ouă, carne) din exploatațiile non profesionale. Se interzice pășunatul animalelor în apropierea bazinelor acvatice. Se interzice comercializarea păsărilor în cadrul târgurilor de animale”, prevede planul de măsuri adoptat de Comisia pentru Situaţii de Urgenţă din municipiu.

De asemenea, va fi „combătut comerțul stradal neautorizat cu păsări vii, carne de pasăre, ouă. Va fi interzisă întreținerea păsărilor în afara curții”.

Planul de măsuri mai include identificarea culoarelor de migrare a păsărilor, efectuarea supravegherii veterinare masive a efectivelor de păsări, instituirea carantinei profilactice și măsuri stricte de supraveghere sanitar-veterinară a efectivelor de păsări.

CITEŞTE ŞI: Două cazuri de lebede moarte în număr mare anunţate astăzi – autorităţile cheamă la prudenţă maximă după raportarea unor focare de gripă aviară

Autorităţile municipale vor distribui materiale informative (spoturi video/audio, postere etc.) referitoare la pericolul gripei aviare. De asemenea, va fi intensificat controlul asupra măsurilor de biosecuritate în fermele comerciale de păsări.

Primăria Chişinău a subliniat că „gripa aviară este o infecție înalt contagioasă care, dacă este scăpată de sub control, poate fi transmisă de la animale la om”.

CITEŞTE ŞI: Hartă/ Moartea misterioasă a lebedelor. Ce se ascunde în spatele cazurilor din toată lumea?

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic