fbpx

Căprior, ținut în captivitate în raionul Orhei. De ce nu trebuie să ținem închise animalele din pădure?

 Căprior, ținut în captivitate în raionul Orhei. De ce nu trebuie să ținem închise animalele din pădure?

Pui de căprior, ținut în captivitate într-o gospodărie din raionul Orhei. Sursa foto: Ion Bulmaga

Susține Ecopresa, distribuie!

Un căprior a fost ținut în captivitate timp de un an și cinci luni, într-o gospodărie din satul Hâjdieni, raionul Orhei. Inspectorii de mediu de la Orhei au aflat recent despre acest caz, după ce o persoană a telefonat la instituție.

Iurie Rogoti, inspector superior în cadrul Inspecției de Mediu din raionul Orhei, a precizat pentru ecopresa.md că puiul de căprior are o vârstă de aproximativ un an și cinci sau șase luni, adică a fost închis puțin timp după ce s-a născut. Potrivit inspectorului de mediu, faptul că a fost ținut în captivitate a dăunat animalului.

Noi luăm animalul sălbatic și îl scoatem din habitatul lui și încercăm să-l domesticim. În primul rând, îi lezăm libertatea. Ca animal sălbatic, căpriorul trebuie să aibă un habitat pe care îl adoră, în care se simte liber”, a explicat Iurie Rogoti.

În imediata apropiere de traseul de lângă pădure, era și mama puiului, dar femeia care a luat căpriorul acasă nu a ținut cont de acest lucru. Ea a crezut că puiul a fost abandonat.

„Puiul a fost adus în gospodăria de la Hâjdieni, Orhei, în luna mai 2022, după care l-au menținut în captivitate până în prezent. Vă dați seama că l-au domesticit și, dacă va fi eliberat în natură, există un pericol pentru acest căprior, deoarece poate fi mâncat de un câine, de o vulpe, de un șacal”, a menționat inspectorul de mediu.

Sursa foto: Ion Bulmaga

Există situații în care animalele sălbatice pot fi ținute în captivitate, dar acestea sunt excepții. Pentru a putea ține închis un animal sălbatic, e nevoie de anumite acte permisive. Femeia care a ținut în captivitate căpriorul în gospodăria sa din satul Hâjdieni, raionul Orhei, nu dispunea însă de astfel de certificate.

Pot fi ținute în captivitate animalele sălbatice care sunt bolnave, până își revin și sunt sănătoase, iar ulterior aceste animale trebuie eliberate în natură”.

Deși femeia care a ținut închis puiul de căprior susține că nu a știut că legea nu permite așa ceva, aceasta nu o va salva de pedeapsă. Potrivit Codului contravențional al Republicii Moldova, o persoană care ține închis un animal sălbatic, fără a avea acte permisive în acest sens, trebuie să plătească o amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (1500-3000 de lei).  

Iurie Rogoti susține că animalul va fi eliberat în natură, iar o decizie în acest sens urmează să fie luată de o comisie formată din inspectori de mediu, reprezentanți ai Agenției „Moldsilva” și ai Agenției pentru Siguranța Alimentelor.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă cetățenii care dețin informații despre acest tip de încălcări să apeleze la 112 sau la Linia verde a Inspectoratului pentru Protecția Mediului: 022 22 69 51.

 

 

Postări asemănătoare

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari