fbpx

Poluarea cu păcură reprezintă sau nu o catastrofă ecologică?

 Poluarea cu păcură reprezintă sau nu o catastrofă ecologică?

Sursa foto: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Administrația S.A. „Termoelectrica” afirmă că poluarea cu petrol, care a avut loc la un depozit al întreprinderii, nu reprezintă o catastrofă ecologică. Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului pentru Protecția Mediului menționează că nivelul produselor petroliere în probele examinate depășește de aproximativ 66 de ori valoarea concentrației maxime admisibile. 

„Ce ține de situația care a avut loc în gospodăria de păcură și din ancheta de serviciu, și din ce am văzut eu, într-adevăr a fost o fisură la o conductă, conductă cu aburi, s-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură amestecată cu aburi, asta s-a întâmplat în noiembrie 2022, în noaptea de pe 7 spre 8, între 1 și 2 noaptea. Deci lucrătorii care erau la fața locului au lucrat conform situației. Au lucrat corect”, a precizat Iurie Rozlovan, director interimar „Termoelectrica” în cadrul unei conferințe de presă la o lună după apariția unui video pe rețelele sociale, publicat de către Renato Usatîi, președintele „Partidului Nostru”, în care acuză că „Termoelectrica” ar fi îngropat păcură pe teritoriul depozitului. 

Potrivit lui Iurie Rozlovan, păcura trebuia colectată, depozitată corespunzător, după care trebuia predată unei întreprinderi care poate să gestioneze materialul respectiv sau să-l folosească. „Lucruri care nu s-au întâmplat. Acum noi, la momentul de față, avem păcura colectată pusă într-un depozit securizat, în saci. Urmează să identificăm un agent economic care ar putea prelua materialul respectiv – fie la drumuri, fie la o fabrică de asfalt sau în altă parte”. 

„Avem un butoi de 200 de kilograme”

La întrebarea ce cantitate de păcură s-a scurs în sol, directorul interimar al întreprinderii a spus că „este vorba despre o sută, două sute de kilograme, nu mai mult. Deci, era o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați, cu o grosime de 2-5 centimetri, asta nu este mult. Reiese că avem un butoi de 200 de kilograme. În ce privește pierderile, asta este o pierdere tehnologică nesemnificativă la cantitățile care se ard și la cantitățile care se depozitează”.

Directorul interimar Iurie Rozlovan menționează că cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere din cadrul întreprinderii vor fi sancționate, fără a preciza însă ce pedepse li se vor aplica.

„Toți, în afară de directorul tehnic actual – deci directorul tehnic adjunct, șef serviciu gospodărie și ceilalți șefi de tură – au declarat că pe 8 noiembrie 2022 au fost la fața locului ca să vadă ce s-a întâmplat, să ia decizii. Directorul tehnic declară că nu a fost, atunci eu fac concluzia că cineva minte, trei-patru persoane spun că au fost și o persoană spune că nu a fost, urmează să vedem cum clarificăm acest lucru”.  

20.000 de lei – valoarea prejudiciului cauzat mediului 

Contactat de reporterul ecopresa.md, Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a declarat că, în urma probelor prezentate de către laboratorul de referință al Agenției de Mediu, valoarea prejudiciului adus mediului este de circa 20 de mii de lei. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului precizează într-un comunicat emis pe 2 august că S.A. „Termoelectrica” a încălcat prevederile legii privind protecția mediului înconjurător și Codul funciar al Republicii Moldova. „În acest sens, răspunderea pentru acțiunile ilegale este reglementată de Codul contravențional. Organele pentru protecția mediului vor întocmi procese verbale atât pentru întreprindere, cât și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia”, se menționează în comunicat.

Ca urmare a investigației, s-a stabilit un termen de 30 de zile lucrătoare pentru implementarea unor măsuri corective, care vor include colectarea și/sau depozitarea sigură a solului contaminat până la predarea acestuia către un agent economic specializat în decontaminarea componentelor de mediu cu substanțe chimice-petroliere.

La 2 august, ecopresa.md a trimis o solicitare oficială în adresa S.A. „Termoelectrica”, pentru a afla răspunsuri la mai multe întrebări privind poluarea cu păcură. Deja sunt 13 zile și încă nu am primit răspuns la solicitarea de informație.

Citește și: https://ecopresa.md/control-inopinat-la-termoelectrica-privind-ingroparea-pacurii-verificarile-au-durat-sase-zile/

Postări asemănătoare

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc