fbpx

Cazul „apei negre” din parcul „Valea Trandafirilor”: concentrație ridicată de azot și amoniu

 Cazul „apei negre” din parcul „Valea Trandafirilor”: concentrație ridicată de azot și amoniu
Susține Ecopresa, distribuie!

O familie care se plimbă prin Parcul „Valea Trandafirilor” observă că apa din râul de acolo are o nuanță neobișnuit de întunecată – videoclipul cu acest conținut a devenit viral pe rețelele sociale. Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului s-au apucat să investigheze cazul. Conform instituțiilor, o autobasculantă a deversat ape uzate în râu. Dacă se va demonstra implicarea unei persoane fizice, aceasta riscă o amendă de la 900 pană la 1500 de lei. Micul râu din parcul „Valea Trandafirilor” din sectorul Botanica al orașului Chișinău este un afluent al râului Bâc.

A fost deversat ceva similar cu apele uzate

A doua zi după apariția videoclipului, pe 5 aprilie, specialiștii Laboratorului de Referință de Mediu al Agenției de Mediu s-au deplasat la fața locului pentru a preleva probe de apă și din sol, în vederea constatării nivelului de poluare. 

Sursa foto: Agenția de Mediu
Sursa foto: Agenția de Mediu

După 6 zile de analize, Olga Mihni, șefă de direcție în cadrul Direcției generale a Laboratorului pentru Calitatea Apei, a declarat pentru Ecopresa: „Am luat două probe de apă. Una direct din acest mic râu în care s-a deversat și alta din lacul în care se revarsă râul. Rezultatele analizelor noastre arată că valorile se încadrează în clasele a treia și a patra de calitate. Conform Regulamentului 890 privind cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață, aceste clase corespund unei poluări moderate și unei poluări accentuate. Această poluare constă în concentrații ridicate de azot, amoniu și consum chimic de oxigen. În proba prelevată din râu, concentrația de materie în suspensie a depășit limita pentru clasa a cincea, ceea ce indică o poluare foarte accentuată.”

Reprezenta Agenției de Mediu a explicat că substanțele deversate sunt similare cu apele uzate, „care conțin o mulțime de elemente biogene”. „Cu alte cuvinte, este vorba despre ape menajere. După cum se pare, având în vedere creșterea unei anumite grupe de substanțe biogene, era ceva organic, care făcea parte din grupul de azot și diferitele sale forme”, a mai comunicat ea.

Orice deversare neplanificată a apelor uzate în râu are consecințe negative 

În ceea ce privește impactul asupra mediului, Olga Mihni a subliniat că „orice deversare neplanificată a apelor uzate în râu afectează, cu siguranță. Și mai departe, depinde deja de capacitatea corpului acvatic de a se regenera”.

„Are consecințe negative pentru apă, pentru dezvoltarea fitoplanctonului, care ulterior face parte din lanțul ecologic și care hrănește, la rândul său, peștii. Și rezultă că ecosistemul de asemenea este perturbat din cauza că peștii mănâncă mai puțin fitoplancton și există riscul să moară”, explică ea.

O autobasculantă a deversat ape murdare în râu

Contactat de Ecopresa, Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) a declarat că IPM deține secvențe foto-video care atestă deversarea în râul din „Valea Trandafirilor”.

„Urmează să solicităm suportul Inspectoratului Național de Patrulare pentru a identifica cine este proprietarul autobasculantei. Ulterior, acesta va fi citat la sediul IPM Chișinău și se va încheia un proces verbal cu privire la contravenție în baza art. 149, în funcție de ce o să ne arate datele de laborator, în baza art. 136 și în baza art. 149 din Codul Contravențional. Și ulterior, în baza raportului de analiză, va fi calculat prejudiciul cauzat mediului și prezentat spre achitare benevolă”, a precizat șeful IPM.

Potrivit acestuia, pentru asemenea fapte, persoana fizică riscă o amendă de la 900 până la 1500 de lei, iar persoana juridică – amendă de la 9000 până la 15000 de lei.

Ecopresa s-a deplasat la fața locului și a observat că apa din râu s-a purificat între timp și a revenit la culoarea inițială. Totuși, la gura de vărsare a apei, se observă o nuanță tulbure și persistă un miros pronunțat de clor.

Foto: Ecopresa
Foto: Ecopresa
Foto: Ecopresa
Foto: Ecopresa

Potrivit ecologistului Ilie Trombițchi, râul din parcul „Valea Trandafirilor” este un afluent al râului Bâc. „Intră în lacul 3, curge prin lacurile 3, 2 și 1. Din lacul 3, de lângă centrul comercial „Jumbo”, merge în subterană și intră în Bâc lângă Gara Feroviară. Prin anul 1960 era un râuleț normal, iar mai târziu a fost plasat în subterană”, a mai precizat el.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc