Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Aerul din Chișinău rămâne foarte poluat. Agenția de Mediu monitorizează situația, iar inspectorii caută vinovații
Fumul dens și smogul observat în ultimele zile deasupra Chișinăului au îngrijorat locuitorii capitalei. Pe rețelele sociale au apărut mai multe fotografii și mesaje ale internauților privind calitatea aerului și mirosul înțepător din oraș. Ministerul Mediului a emis, acum câteva minute, o avertizare privind nivelul ridicat de poluare și îndeamnă agenții economici care au secții de producere să respecte legislația în domeniu.
„Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează că nivelul de poluare a aerului în municipiul Chișinău se menține ridicat. În primele zile ale noului an, s-au înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10, limita fiind depășită de 2,8 ori”, se spune într-un comunicat al ministerului.
Autoritățile din domeniul mediului anunță că motivele care au contribuit la acumularea poluanților în aer ar fi condițiile meteorologice neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului, caracterizat prin influența aerului cald în combinație cu vântul slab și prezența straturilor de reținere. Lipsa mișcării intensive a maselor de aer în direcția orizontală și verticală au contribuit la menținerea acestor particule în stratul de la suprafața solului, contribuind la depășirea normelor sanitare pentru particulele PM10.
De asemenea, această depășire semnificativă este condiționată și de nivelul ridicat al traficului rutier din unele sectoare, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor și din zonele industriale. Indicatorii sunt permanent monitorizați de Agenția de Mediu, iar instituția recomandă populației să nu se alarmeze.
„Autoritățile atrag atenția agenților economici care sunt cei mai mari poluatori că sunt obligați să treacă la un regim redus de lucru pentru a diminua poluarea, mai cu seamă în orele de vârf, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile. În acest sens, CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic”, se menționează în comunicat.
Potrivit portalului românesc meteomoldova.ro, regiunea noastră a intrat într-o perioadă de zece zile impresionant de caldă pentru luna ianuarie. „Intrăm în următoarele 10 zile într-un interval impresionant de cald pentru perioada Anului Nou. Foarte probabil una din cele mai calde perioade, dacă nu cea mai caldă, din istoria observațiilor meteorologice. Un adevărat tobogan subtropical ventilează Europa cu un aer tropical cu origini la latitudini mici în Atlanticul de Nord și va determina abateri pozitive de temperatură impresionante în regiunea noastră, abateri ce urcă și până la +16C în areale din Moldova în primele zile ale lui 2023. La scară emisferică putem interpreta această situație ca „o notă de plată” a intervalului extraordinar de rece manifestat în ultimele zile în America de Nord”, se menționează pe pagina Meteo Moldova.
Ion Bulmaga a reamintit că pentru persoane fizice amenzile sunt de la 10 la 15 mii de lei, iar pentru persoanele juridice, care încalcă legea și ard substanțe interzise, amenzile se ridică la câteva zeci de mii de lei.
Primăria municipiului Chișinău a anunțat că a expediat către autoritățile centrale o scrisoare cu privire la poluarea aerului în capitală. „Solicităm instituțiilor informații oficiale cu referire la cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în ultima perioadă pe teritoriul municipiului Chișinău, în contextul evident de neconformitate a calității aerului. Primăria municipiului Chișinău este deschisă pentru cooperarea plenară cu toate sectoarele responsabile din cadrul APC pentru acțiunile de reducere a emisiilor cu poluanți atmosferici și îmbunătățirea calității aerului”, susțin reprezentanții Primăriei.