fbpx

Incendiul de la Cernobîl. Cum a evoluat situația și dacă va afecta R. Moldova

 Incendiul de la Cernobîl. Cum a evoluat situația și dacă va afecta R. Moldova
Susține Ecopresa, distribuie!

Jurnalista Svetlana Tataru a urmărit evoluția incendiului din pădurea din apropiere de Cernobîl. De la început, până la stingerea acestuia din 14 aprilie, precum anunța Ministerul de Interne al Ucrainei, care a precizat că în zonă mai este doar o mocnire ușoară. Mai jos vă prezentăm observațiile jurnalistei:

La 4 aprilie mi-a atras atenția un articol de pe Agerpres, precum că s-ar fi declanșat un incediu de pădure în apropiere de Cernobîl.

agerpres

Imediat am accesat și site-ul ce monitorizează nivelul de radioactivitate în aer. Este vorba de platforma online apărută prin programul Comisiei Europene REMon, care ne arată valorile radioactivității gama deasupra Europei. Harta are drept bază stațiile de monitorizare independente. Asupra Moldovei nu prea am observat, apropo!

gh

M-a speriat inițial rombul acela violet. Văzându-l la frontiera cu Belarus, am crezut că e Cernobîl. Dar e alt punct de monitorizare. De fapt, nu tare departe de regiunea ucraineană. E Bragin (Belarus). Eu încă nu știu ce e exact acolo, dar e altă temă…

gh2

Deci, valorile acceptabile sunt în limita intervalul 100-200 nano-Sieverts. Aici e unul destul de ridicat.

N.R. Unitatea de măsură a radioactivității pentru corpul uman este Sievert-ul. Atunci când radiațiile ating valori cuprinse între micro-Sieverts și mili-Sieverts, adică între valorile de la 10 până la 1.000 de ori mai mare decât nivelul actual de 100-200 de nano-Sieverts (1 micro-Sievert înseamnă 1.000 de nano-Sieverts, iar un mili-Sievert înseamnă 1.000 de micro-Sieverts) există motive de îngrijorare.

Dar acum e despre Chernobîl. Săptămâna trecută, pe 6 aprilie, erau așa. Deci, un nivel în limitele admisibile.

lk

Totuși, în aceaiași zi a apărut declarația pe pagina personală a lui Egor Firsov, şeful serviciului de inspecţie ecologică din Ucraina, prin care anunța că în apropiere de zona de încendii se observă niște cifre care ar fi de 16 ori mai înalte decât cele normale. Ulterior, acesta a șters filmulețul respectiv în care apărea cu detectorul Geiger cu valorile ridicate.

ghj

La ceva timp a venit și cu o altă postare în care cita site-ul Centrului Național Științific și Tehnic pentru Siguranța Nucleară și Radioactivă (State Scientific and Technical Center for Nuclear and Radiation Safety (SSTC NRS))

hj

A arătat că datele sunt în limitele normale. Inclusiv în apropierea de Kiev.

hjk

A urmat și o emisiune TV pe 10 aprilie în care a prezentat câteva date.

Iar la 12 aprilie a postat și câteva imagini din apropierea incendiului.

1

Analizând aceste postări, se pare că poți afla tare multe lucruri. Spre exemplu de aplicația Windy.com, care îți arată care ar fi direcția vântului!

2

Sau Iqair, care arată nivelul de poluare al aerului.

3

Și care la 14 aprilie 2020, ora 14.05, arăta așa…

4

Sau Scanex.com, prin care poți găsi cu ușurință sursele de incediu din întreaga lume. Te redirecționează pe Fires.ru. Iar la 14 aprilie 2020, ora. 13.30, era așa…

5
Și încă o sursă…

6

Cel mai mult mi-a dat bătăi de cap Firms-ul. E un site al NASA.

7

Cu NASA a fost un pic mai greu de găsit unde e situat Cernobîlul. A fost nevoie să caut pozitia geografică a orașui și manual să o găsesc.

8

Am încercat să văd care e situația la moment… Parcă au coincis coordonatele.

9

Să revenim calitatea aerului. La 13.00 ziua îmi părea cam straniu că pe Remap nu este informația actualizată despre nivelul de radiații gama din regiunea Cernobîlului. Deci, de ieri, 13 aprilie 2020, de la 11.00 ziua nu sunt datele noi… Asta în timp ce la același punct de monitorizare Bragin erau actualizate de vreo 3 ore.

10
La 13.52 nicio informație…

11

Ca apoi să apară. Nivelul a crescut de la 174 nano-Sieverts la 183 nano-Sieverts…

12

Și în dinamică de săptămâna trecută cam așa date am avea:

13

De căteva zile îl urmăresc pe Yaroslav Yemelianenko. El este printre cei care organizează excursii în această regiune și o cunoaște. Cel puțin așa afirmă el în filmulețele sale postate pe Facebook. Are și permis de a tranzita această zonă. Yaroslav a fost printre cei care a publicat și imaginile video care au ajuns în presa internațională.

În dimineața de 14 aprilie a pornit din nou spre acest teritoriu, dar i s-a îngrădit acccesul. Timp de 2.30h a tot așteptat. Ca în final să i se permită.

14

Ce-i drept au fost însoțiți…

Tot mai aștept filmulețele lui pe care le face Live. Vedem cu ce ne va surprinde spre seară.

La 9 aprilie a apărut și el la TV cu o reacție legată de tot ce se întâmplă în această regiune.

La aceași temă am identificat un interviu pblicat la 10 aprilie, realizat de „Ukrainska Pravda”, cu șefa departamentului de ecologie al ONG-ului „Ecodia”, Elena Miskun. Miskun anunța că nu există surse de informații fiabile despre calitatea aerului în acel moment și că în prezent nu există un sistem centralizat de monitorizare a aerului, care să fie uniform, formal și de încredere. Și tot ea recomanda că în zilele următoare, până la eliminarea focului, să stăm acasă și să închdem geamurile.

15

Totodată, aceasta afirma că nu se angajează să afirme că ce se întâmplă acum la Cernobîl e cam același lucru ca și în 1986. „În mod clar fizica procesului este aceeași. În acel moment, praful radioactiv a fost emis în atmosfera superioară. Cred că concentrația este diferită, deoarece erau atât de multe materiale radioactive în acel moment. Acum, poate, concentrația acestor materiale nu este atât de mare, dar procesul fizic este același”, a conchis Elena Miskun.

16

Yaroslav Yemelianenko, la 13 aprilie, anunța că focul e în apropiere de depozitul de deșeuri radioactive din Cernobîl.

17

Presa ucraineană a început să îl citeze.

18

Au început și site-urile internaționale să scrie, inclusiv New York Times.

19

Autoritățile anunțaseră că peste 300 de pompieri au fost antrenați în lupta cu flăcările, înclusiv șase elicoptere și avioane, care încearcă să stingă focul.

La 13 aprilie, Green Peace Russia scria că acest incendiu este unul dintre cele mai mari din istorie, iar condițiile meteo sunt în defavoarea stingerii acestuia. Viteza vântului și lipsa precipitațiilor doar îl alimentează.

20

În dimineața de 14 aprilie a plouat în regiune. A anunțat și Egor Firsov, şeful serviciului de inspecţie ecologică din Ucraina, dar și Yaroslav Yemelianenko pe paginile lor de Facebook. Yaroslav a reușit să suprindă câteva imagini de acolo.

Se pare că există șanse ca focul să fie stins în curând. Cel puțin asta anunță autoritățile ucrainene citate de site-urile internaționale.

21

Deși Sergiy Zibtsev, șeful Centrului Regional de Monitorizare a Incendiilor din Europa de Est, a declarat agenției de știri AFP că incendiul a devenit „super-uriaș” și „imprevizibil”.

22

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky scria de dimineață, la 14 aprilie, că „monitorizează îndeaproape” situația și i-a lăudat pe cei implicați în stingerea incediiilor pentru „curajul” lor.

23

Și se pare că au găsit vinovat un tânăr de 27 de ani.

24

În urma acestei „acțiuni”, se intenționează majorarea amenzilor pentru cei care încendiază vegetațiile și introducerea în Codul Penal a acest tip de infracțiune drept Atac Terorist.

25

Amintim că Centrala nucleară de la Cernobâl și Pripyat au fost abandonate în 1986, când reactorul nr. 4 reactor a explodat. Până astăzi, oamenilor li se interzice să locuiască mai aproape de 30 km această regiune.
Cât am realizat această compilație de informații, Yaroslav Yemelianenko a publicat încă un filmuleț din această regiune. La ora 17.00. Nu a fost posibil ca să ajungă în apropiere de incendii, accesul i-a fost interzis. Și nici imagini noi nu a oferit. Potrivit lui, așteptăm fotografii și videouri oficiale de la autorități.

Dar în jur de ora 14.00 pe pagina Ministerului de Interne din Ucraina deja apăruse informația precum că incendiul ce a pornit la 4 aprilie 2020 ar fi fost stins deja. Cu ajutorul a peste 500 de oameni împlicați în aceste acțiuni, 3 aeronave și 3 elicoptere.

26

În jur de ora 16.00, la 14 aprilie, am încercat să contactez Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Republica Moldova. La numărul indicat pe pagina web nu a răspuns nimeni. Pe site-ul Agenției nu este nicio informație legată de situația din regiunea Cernobîlului. Astfel, dacă se fac sau nu ceva măsurări speciale în aceste zile nu avem de unde cunoaște. Probabil, din cauza situației excepționale și programul instituției a fost schimbat.

27

Am intrat și pe pagina oficială a Serviciului Meteorologic de Stat, ca să văd cum bate direcția vântului, precum și indic29ele calității aerului.

28

Ceea ce vedem este că la 14 aprilie avem un nivel mic de poluare a aerului. La una din rubrici am găsit ultimul buletin actualizat – de pe 6 aprilie 2020.

31

32

Potrivit acestuia, la 6 aprilie, în Republica Moldova nu se înregistrau careva devieri de la norme. Nivelul radiaței gama era în limitele normale. La capitolul în atenția populației, avem o informație din luna august. Nu știu care an.

33

Am intrat și pe site-ul Agenției de Mediu. Ultimul material postat e de pe 6 aprilie 2020, în care ne atenționa despre incendiile de pădure, pericolul lor, dar și amenzile pe care le riscăm. Probabil a fost postat în legătură cu evenimentele de la Chernobîl și informațiile care déjà erau apărute în presa internațională. Dar nu este menționat nimic despre aceasta aici.

34

Am căutat și ultimele rapoarte. E același de pe 6 aprilie, prezent și pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic.

35

Doar că mai are și ceva informații.

36

Cum ne va afecta și pe noi incediul de la Cernobîl, urmează să aflăm în câteva zile (când vom avea toate datele legate de nivelul de poluare ale aerului) sau poate chiar ani. Vom vedea… Până atunci, directorul Agenției de Mediu din Republica Moldova, Veaceslav Dermenji, a precizat pentru ZdG că țara noastră nu a fost afectată de norul de fum.

Administrația Națională a Meteorologiei din România a anunțat că „în cursul zilei de marți, 14 aprilie, și în prima parte a nopții de 14-15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. Ulterior, din a doua parte a nopții de 14-15 aprilie, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est-sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”.

Gheorghe Ioniță, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare din România (CNACN), a menționat, pentru Digi24, la 14 aprilie, că, deocamdată, toate informațiile care apar din mai multe direcții arată doar „o ușoară creștere a radioactivității, mult departe de limitele de atenționare”, și nu există motive de îngrijorare.

Screenshot_21

Cât despre autoritățile ucrainene – au instalat trei puncte de monitorizare radiologică în apropiere de zona Cernobîl. Acestea formeaza un sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS). Datele respective pot fi văzute în timp real. Analizandu-le, am observat că valorile par a fi în limita normelor.

Screenshot_20

Ora 20.00. Pe pagina lui Yaroslav Yemelianenco a apărut un nou filmuleț. Acesta arată cum spre zona Cernobîl se îndreaptă câteva mașini de pompieri. Tânărul se întreabă în Live-ul lui de ce autospecialele merg întra-acolo, dacă autoritățile au anunțat anterior ca focul a fost stins, și că au rămas doar câteva mici focare care sunt sub control.

În același timp, și președintele Ucrainei a venit cu un mesaj nou către populația țării sale. Vladimir Zelensky a menționat că autoritățile nu vor să ascundă adevărul, pentru că au în spate lecția anului 1986.

Un material de: Svetlana Tataru

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!