fbpx

Aer poluat la Chișinău și Bălți. Persoanele cu probleme de sănătate ar putea să se simtă mai rău

 Aer poluat la Chișinău și Bălți. Persoanele cu probleme de sănătate ar putea să se simtă mai rău

Susa foto: Agenția de Mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Teste de laborator, efectuate de Agenția de Mediu, au arătat concentrații sporite pentru mai mulți compuși chimici în aerul atmosferic din municipiile Chișinău și Bălți pentru ziua de joi, 10 august. Din cauza poluării, persoanele cu probleme de sănătate ar putea să se simtă și mai rău, atenționează specialiști din cadrul Agenției de Mediu.

Astfel, concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot de 1,1 – 1,4 ori în regiunea străzilor Grenoble (sectorul Botanica al capitalei), Tudor Vladimirescu (sectorul Râșcani), Fântânilor (sectorul Centru). Totodată, concentrația maximă momentană pentru fenol a depășit norma sanitară de 1,1 ori, în regiunea străzii Uzinelor (sectorul Ciocana). În municipiul Bălți, s-au înregistrat depășiri pentru dioxid de azot de 1,1 – 1,5 ori în regiunea străzilor Ștefan cel Mare și Nicolai Cicicalo.

Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită în municipiul Chișinău pentru dioxid de azot de 1,6 ori, pentru monoxid de azot – de 1,6 ori. Totodată, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost mai mare în municipiul Bălți pentru dioxid de azot de 2,3 ori, iar pentru aldehidă formică – de 1,7 ori.

Traficul intens este una dintre cauzele de poluare a aerului cu dioxid de azot. Sursa foto: politia.md

Deși nu este o situație gravă în ceea ce privește poluarea, persoanele care suferă de boli respiratorii, astmaticii, de boli cardiovasculare sau de hipertensiune arterială, dacă se vor afla în zonele poluate din Chișinău și Bălți menționate, pot să se simtă și mai rău, a precizat Marina Lungu, șef de direcție în cadrul Agenției de Mediu, fiind solicitată de ecopresa.md. La fel, și persoanelor vârstnice, celor care suferă de alergie, ar putea să li se agraveze starea de sănătate.

Potrivit specialistului, canicula, lipsa precipitațiilor, vântul slab, prezența stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții au contribuit la acumularea unor poluanți în aer.

Nu este vorba despre o poluare excepțională, nu este o poluare majoră. Dar, pe cât este posibil, oamenii trebuie să încerce să evite aceste zone poluate sau zonele aglomerate. Concentrațiile sporite de dioxid de azot sunt o consecință a traficului intens”, a explicat Marina Lungu. Persoanele cu probleme de sănătate mai sunt sfătuite să nu iasă în zone poluate în orele de vârf, atunci când circulă mai multe mijloace de transport, dar și să aerisească încăperile în orele dimineții.

Concentrații sporite de aldehida formică s-au format sub influența temperaturilor ridicate ale aerului. Totodată, acest compus chimic este prezent în atmosferă în cantități mari ca urmare a lucrărilor de reparație a drumurilor. De la stratul de pavaj, în aerul atmosferic se emană aldehidă formică”, a detaliat șefa de direcție de la Agenția de Mediu.

Ca urmare a lucrărilor de reparație a drumurilor, în aer se atestă concentrații sporite de aldehidă formică. Sursa foto: asd.md

Conform prognozei calităţii aerului atmosferic, în perioada 11 – 12 august, lipsa stratului de reținere în orele de zi și intensificările vântului nu vor contribui la acumularea intensivă a poluanților în aer.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari