fbpx

Franța a fost amendată cu suma record de 20 de milioane de euro pentru poluarea aerului

 Franța a fost amendată cu suma record de 20 de milioane de euro pentru poluarea aerului

Foto: romanialibera.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Statul francez a fost condamnat de cea mai înaltă instanţă administrativă din ţară la plata unei amenzi record de 20 de milioane de euro pentru că nu a acţionat suficient de rapid împotriva poluării aerului, care provoacă zeci de mii de morţi în fiecare an.

Statul francez fusese deja condamnat în august 2021 de Consiliul de Stat la plata a 10 milioane de euro pentru că nu şi-a întărit suficient sistemul împotriva poluării, o decizie care se referea atunci la prima jumătate a anului 2021, scrie Agerpres.

Noua amendă acoperă următoarele două semestre, respectiv 10 milioane de euro pe semestru.

Cu toate că în timp au fost observate îmbunătăţiri, pragurile limită de poluare cu dioxid de azot – care trebuiau respectate din 2010 – continuă să fie depăşite în mai multe zone din Franţa, cu precădere în zonele urbane din Paris, Lyon şi Marsilia. Până în prezent, măsurile luate de stat nu garantează o ameliorare a calităţii aerului astfel încât aceste praguri limită de poluare să fie respectate în cel mai scurt timp posibil”, a subliniat Consiliul de Stat.

Poluarea, asociată în special cu traficul auto, reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. „Mortalitatea asociată poluării aerului din mediul înconjurător rămâne un risc semnificativ în Franţa, cu 40.000 de decese atribuite în fiecare an particulelor fine”, a notat anul trecut Santé Publique France.

Sumele vor fi direcţionate în principal către organismele publice care luptă împotriva poluării atmosferice, iar 50.000 de euro vor fi donaţi asociaţiei „Amis de la Terre”, care a sesizat iniţial Consiliul de Stat, în 2017.

Este o decizie care ni se pare rezonabilă”, a declarat Louis Cofflard, avocatul „Amis de la Terre”.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu