fbpx

Vești bune de la Agenția de Mediu. Nivelul de poluare a aerului în Chișinău este în scădere

 Vești bune de la Agenția de Mediu. Nivelul de poluare a aerului în Chișinău este în scădere

Foto: Peter Macdiarmid/ Getty Images

Susține Ecopresa, distribuie!

După ce câteva zile la rând în municipiul Chișinău s-au înregistrat valori mari de poluare a aerului, în ultimele 24 de ore, poluanţii s-au încadrat în limitele admisibile. Factorii care au contribuit la îmbunătățirea calității aerului atmosferic și la dispersia poluanților în aer au fost: influența fronturilor atmosferice, alternarea maselor de aer, izolat ploile slabe și vântul din sud-vest moderat, anunță Agenția de Mediu.

Dacă pe 30 decembrie 2022 s-au înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10, limita fiind depășită de 2,8 ori, începând cu primele ore ale zilei de 4 ianuarie 2023 situația privind calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ. Astfel, concentrațiile particulelor în suspensie (PM10) au scăzut, înregistrând valori în limitele admisibile.

CITEȘTE ȘI: Aerul din Chișinău rămâne foarte poluat. Agenția de Mediu monitorizează situația, iar inspectorii caută vinovații

Începând cu a doua parte a zilei, în special seara, atenuarea vântului și formarea stratului de reținere au condiționat creșterea concentrațiilor noxelor în aerul atmosferic. Valoarea medie înregistrată pe 4 ianuarie a constituit 61,5 µg/m3, corespunzător a depăşit limita de 1,2 ori, informează Agenția de Mediu.

Pe data de 5 și 6 ianuarie, concentraţia maximă momentană a depăşit norma sanitară de 1,6 ori pentru dioxidul de azot și de 1,1 ori pentru fenol în municipiul Chișinău.

Totodată, agenții economici au fost atenționați, în baza acordurilor de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic, să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării.

CITEȘTE ȘI: Ședință ad-hoc la Ministerul Mediului: Vor fi efectuate inspecții la agenții economici, iar calitatea aerului va fi verificată și noaptea

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu