fbpx

Nivel ridicat de poluare în Chișinău. Ministerul Mediului și Agenția de Mediu trag un semnal de alarmă

 Nivel ridicat de poluare în Chișinău. Ministerul Mediului și Agenția de Mediu trag un semnal de alarmă

imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează asupra nivelului ridicat de poluare a aerului în Chișinău. Pe 23 și 24 decembrie, în capitală s-au înregistrat depășiri ale mediei zilnice cu 2,4 ori pentru poluanții atmosferici PM10.

Conform datelor obținute de la stația de monitorizare a calității aerului, care este instalată în preajma intersecției bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Mihai Viteazul, pe 24 decembrie a fost înregistrată o maximă de 121,36 mikrogram /m3 pentru particulele în suspensie cu diametrul de 10 mikrometri (PM10 mkm), limita fiind de 50 mikrog/m3, ceea ce indică o depășire de 2,4 ori a standardelor de calitate pentru PM 10.

Această depășire semnificativă a fost cauzată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat al traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor. Majorarea indicatorilor a fost influențată de condițiile meteo, vântul slab, prezența straturilor de reținere și a aerului cețos, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Agenția de Mediu este în alertă privind depășirea poluanților în aer. La momentul actual, se caută soluții pentru a diminua nivelul de poluare a aerului atmosferic. Potrivit directorului Agenției de Mediu, Gavril Gîlcă, este necesară implicarea agenților de poliție pentru a fluidiza traficul rutier prin redirecționarea acestuia de pe cele mai aglomerate străzi ale capitalei.

Totodată, Agenția de Mediu reamintește că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt cei mai mari poluatori, sunt obligați să treacă la un alt regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă în orele de vârf. „În acest sens, facem apel la CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție etc., care trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic”, menționează reprezentanții instituției.

Ministerul Mediului atrage atenția reprezentanților mediului de afaceri, societății civile, dar și populației asupra necesității de conformare la cadrul normativ de mediu și depunerea eforturilor la minimizarea poluării mediului. Drept exemple, reprezentanții ministerului au numit modernizarea tehnologică, automatizarea procesului de producere, folosirea prin circuit închis a vaporilor și fumului pentru încălzirea spatiilor, utilizarea tehnologiilor prietenoase mediului de separare și sedimentare a particulelor în suspensie.

Totodată, autoritățile din domeniul mediului susțin că depun eforturi pentru identificarea mecanismelor de subvenționare a celor care respectă cadrul normativ de mediu și asupra procesului de modernizare și automatizare a rețelei naționale de monitorizare a aerului atmosferic. Actualmente, cu susținerea partenerilor de dezvoltare GIZ, există o stație modernă care difuzează în timp real informații veridice și operative despre gradul de poluare a aerului în capitală.

Acesta este un exemplu de bune practici europene și un model de conformare la condițiile UE.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu