fbpx

DOC/ Cum a influențat calitatea aerului incendiul de la depozitul din Chișinău unde erau păstrate televizoare și calculatoare vechi

 DOC/ Cum a influențat calitatea aerului incendiul de la depozitul din Chișinău unde erau păstrate televizoare și calculatoare vechi
Susține Ecopresa, distribuie!

Nivelul poluării aerului din Chișinău a sporit după incendiul de la depozitul în care erau păstrate televizoare și calculatoare vechi, precum și materiale de vopsea. Potrivit Agenției de Mediu, în ziua incendiului, 10 octombrie, a fost înregistrată o depășire a dioxidului de azot de 1,2 ori, a monoxidului de azot de 1,3 ori şi aldehidă formică care a înregistrat o depăşire de 2,9 ori a normei medii zilnice.

Într-un răspuns pentru ecopresa.md, responsabilii Agenției spun că concentraţiile sporite înregistrate a poluanţilor oxiziilor de azot şi în special a aldehidei formice pot fi influenţate atât de incediul din str. Industrială 59/1, cât şi de arderea resturilor de vegetaţie, activitate specifică practicată de cetăţeni în sezonul de toamnă.

Tot ei arată că oxizii de azot, degajați în urma incendiului, în dependență de factorii meteorologici și de cantitatea acestora, ar putea contribui la formarea ploilor acide afectând atât suprafaţa terestră, cât şi ecosistemul acvatic, deteriorând calitatea apelor subterane și de suprafață, ar putea favoriza acumularea nitraţilor la nivelul solului care pot provoca alterarea echilibrului ecologic ambiental.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în urma incendiului au ars următoarele elemente: calculatoare, imprimante, televizoare, cutii cu vopsea, ce ulterior trebuiau să fie reciclate.

CITEȘTE ȘI FOTO. VIDEO/ Incendiu la un depozit din Chișinău unde sunt păstrate televizoare și calculatoare vechi. 70 de pompieri, la fața locului

În context, experții agenției menționează că pericolul deșeurilor echipamentelor electrice și electronice constă cu precadere în compoziția lor chimică, căci acestea conțin deseori metale grele: Mercur, Cadmiu sau Plumb, gaze toxice (freon) sau materiale non-biodegradabile (plastic, sticlă, metale) cu efecte grave asupra mediului și sănătății dacă nu sunt colectate separat și reciclate conform standardelor.

Potrivit unui studiu realizat de A.O. „Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor”, deșeurile de echipamente electrice și electronice au în compoziție numeroase substanțe care pot fi deosebit de dăunătoare, iar incinerarea lor (arderea) ar putea elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur şi 16 tone de cadmiu, fapt ce confirmă toxicitatea și pericolul acestor.

Spre exemplu, prin arderea clorurii de polivinil (masă plastică foarte rezistentă obținută prin polimerizare, folosită în industria maselor plastice, a fibrelor sintetice etc.) se elimină halogeni periculoși și poluează aerul, elimină gaze cu efect de seră care contribuie în mod negativ la schimbarea climei.

Tubul catodic al unui televizor poate polua aproximativ 50 m2 timp de 30 de ani, având în compoziție materiale precum: aluminiu, plumb, zinc, nichel, mangan, bariu sau cobalt.

Frigiderele conțin cloro-fluoro-carburi (CFC), acestea fiind responsabile pentru deteriorarea stratului de ozon şi pentru reducerea capacităţii atmosferei de a ne proteja de razele nocive ale soarelui.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!