Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Rotația plantelor: fasole – după ardei, roșii – după țelină
În agricultura regenerativă, asolamentul este esențial pentru menținerea sănătății solului. Această practică străveche presupune alternanța culturilor, adică înlocuirea după un anumit număr de ani a tipurilor de culturi plantate pe o parcelă de pământ. Astfel este prevenită apariția unor boli sau a unor dăunători, dar, totodată, îi oferim solului un răgaz să-și refacă rezervele de nutrienți consumate de plantele anterioare. Rotația culturilor poate fi făcută în cicluri de 3, 4, 5 sau chiar 7 ani. Se recomandă ca măcar timp de 4-5 ani să nu fie sădită pe respectiva parcelă o plantă din aceeași familie cu planta premergătoare.
Cum aplicăm această practică în propria grădină?
Pentru început, trebuie să împărțim grădina în parcele. Astfel vom putea crește mai multe culturi concomitent. Este important să cunoaștem familiile botanice ale plantelor, pentru a nu planta consecutiv specii din aceeași familie. „În mintea mea, o roșie și un cartof erau o legumă și o rădăcinoasă. Dar, de fapt, ele fac parte din aceeași familie și nu este bine să fie plantate una după alta, deoarece extrag aceleași substanțe nutritive din sol și împărtășesc aceleași boli și dăunători. Practic, dacă le plantăm una după alta, sporim bolile și dăunătorii”, explică Liliana Butnaru, directoarea executivă a AO „Avânt”.
Asolamentul previne apariția bolilor și a dăunătorilor
Prin rotația plantelor, creăm condiții neprielnice pentru dăunătorii care depind de o anumită plantă sau de habitat. Multe tipuri de infecții și dăunători preferă anumite plante.
„De exemplu, anul trecut roșiile au fost afectate de infecții fungice. Dacă vei planta ardei în același loc la anul, există o mare probabilitate ca aceeași boală fungică să apară din nou. Schimbarea locului culturii poate reduce acest risc”, exemplifică Sergiu Țurcanu, fondatorul Eco-Vazon.
Menținem și sănătatea solului
Prin alternarea plantelor cu rădăcini diferite și nevoi nutriționale variate, asolamentul contribuie la menținerea echilibrului și fertilității solului. Asta deoarece felurite tipuri de plante extrag nutrienți diferiți din sol. Iar dacă an de an vom planta una și aceeași cultură, fertilitatea solului va degrada și nu vom obține recolte pe măsura așteptărilor.
„Există culturi agricole ce dezvoltă o rădăcină pivotantă adâncă, în timp ce altele se hrănesc mai aproape de suprafață, cum sunt cele bulbifere, care eliberează azot. Este important să planificăm rotația culturilor pentru a evita repetarea plantelor din aceeași familie”, evidențiază Sergiu Țurcanu.
Asolamentul poate fi practicat în orice grădină
Asolamentul poate fi efectuat în orice grădină – de la una mică, de vreo 20 de metri pătrați, până la scară industrială.
„Nu trebuie să avem o suprafață mare de, să zicem, 20 de metri pătrați de roșii. În schimb, putem avea 5 metri pătrați de roșii, 5 metri pătrați de varză sau morcovi, ceapă și alte plante. La anul, acolo unde au crescut roșiile, putem planta varza și așa mai departe”, precizează Liliana Butnaru.
Sergiu spune că asolamentul este o cerință fundamentală pentru agricultura ecologică.
Exemplu de asolament pentru 4 ani
- Anul 1: Culturi solanacee (tomate, ardei, vinete, cartofi)
- Anul 2: Leguminoase (mazăre, fasole, bob, năut)
- Anul 3: Culturi din familia Brassicaceae (varză, conopidă, ridiche)
- Anul 4: Culturi rădăcinoase (sfeclă, morcov, țelină)
După ce au trecut patru ani, se poate reveni la culturile solanacee în anul următor, reluându-se astfel ciclul.
Un studiu privind sănătatea solului și a plantelor a demonstrat că rotația culturilor crește producția de castraveți și diversitatea bacteriilor, reducând în același timp infecțiile fungice. Acest lucru are efecte pozitive puternice asupra solului și plantelor, sporește productivitatea culturilor.