fbpx

Recoltă-record la unele soiuri de grâu, înregistrată de Institutul „Selecția” în condiții de secetă

Susține Ecopresa, distribuie!

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte chiar și de peste nouă tone de grâu la hectar în cadrul unei cercetări efectuate pe loturile sale experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München (Germania).

Studiul a inclus șapte soiuri și un hibrid și a fost amplasat într-un asolament cu șase câmpuri cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Totodată, a fost efectuată irigarea prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.

Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha. Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus – 7,76, Talisman – 7,58 și Akteur – 6,88 t/ha.

Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălțiului a constituit 7,98 t/ha.

Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitor soiuri și hibrizi de grâu de toamnă de origine autohtonă și din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării. Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere.

Contactat de ecopresa.md, Boris Boincean, directorul interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, a susținut că, în acest caz, cheia succesului este aplicarea tehnicii de asolament. Totodată, pentru obținerea unui rezultat atât de bun, au jucat un rol important și îngrășămintele. Potrivit lui Boris Boincean, pe post de îngrășământ a fost folosit gunoiul de grajd – trei tone la hectar.

Pentru irigare, ICCC „Selecția” folosește apă dintr-o fântână arteziană. „Irigarea este importantă, dar o importanță mai mare are respectarea strictă a regulilor de cultivare a plantelor”, a mai adăugat Boris Boincean.

De menționat că, în condițiile prielnice ale anului trecut, recolta medie de grâu obținută de producătorii agricoli din țara noastră a fost de 4,5 t/ha.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu