VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Agricultorii pot obține granturi pentru producerea energiei regenerabile în irigare
Vești bune pentru agricultori. Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova anunță că oferă granturi pentru producerea și utilizarea energiei regenerabile în irigare. Un apel pentru depunerea dosarelor a fost lansat în luna decembrie 2022, fiind destinat Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI).
Scopul acestei inițiative este de a spori investițiile în producerea și utilizarea energiei regenerabile în procesul de pompare și distribuție a apei la irigarea plantațiilor agricole, reducerea impactului economic asupra prețului la apa pentru irigare, cauzat de majorarea costurilor la energia electrică și reducerea ponderii importurilor de resurse de energie fosilă.
Suma fiecărui grant nu va depăși 400 de mii de lei sau 30% din valoarea totală a investiției în surse regenerabile de energie. Totuși, suma finală va depinde de activitățile prezentate în cererea de solicitare a grantului și de rezultatul obținut în urma negocierii finale, respectiv suma poate fi mai mică sau mai mare decât cea specificată mai sus.
Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să dispună de experiența administrării unui sistem centralizat de irigare de cel puțin 2 ani calendaristici de la data emiterii solicitării de finanțare. Solicitanții pot depune o singură cerere per organizație primară.
Doritorii de a beneficia de aceste granturi sunt îndemnați să depună solicitările până pe 27 ianuarie.
Formularul de participare, dar și alte informații despre proiect și despre finanțare, pot fi găsite aici.
Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova este un proiect cu o durată de cinci ani, finanțat de USAID. Scopul acestuia este de a stimula restabilirea durabilă și complexă a țării, afectată de criza regională cauzată de invazia Ucrainei de către Federația Rusă. Totodată, se urmărește accelerarea dezvoltării economice a localităților rurale în Moldova într-o manieră cuprinzătoare și adaptată la schimbările climatice, consolidând rezultatele atinse în ultimul deceniu cu suportul USAID și catalizând creșterea competitivității sectoarelor-cheie ale economiei.