fbpx

Acord ratificat. Moldova va beneficia de 45 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu apă și sanitație

 Acord ratificat. Moldova va beneficia de 45 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu apă și sanitație
Susține Ecopresa, distribuie!

Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” a fost ratificat ieri de Parlament. Documentul prevede că Republica Moldova va primi un grant în valoare de 1,55 milioane de euro și va contracta un credit de stat extern în valoare de 44,1 milioane de euro pentru asigurarea cu acces la servicii de alimentare cu apă și sanitație a mai multor localități din țară.

Astfel, cetățenii din raioanele Cahul și Vulcănești vor beneficia de servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă. De asemenea, în municipiile Soroca și Comrat vor fi extinse și îmbunătățite infrastructurile de ape uzate.

Acordul include patru componente: creșterea accesului la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare gestionate în condiții de siguranță în zonele rurale și orașele selectate; consolidarea capacității instituționale la nivel național și local pentru îmbunătățirea prestării serviciilor de asigurare cu apă și canalizare; managementul și coordonarea proiectului, componenta va finanța costuri operaționale, servicii de consultanță, audit, consultanți pentru sprijinirea implementării, instruiri și ateliere de lucru etc.; răspuns cu intervenții de urgență.

Proiectul urmează a fi implementat până la începutul anului 2027, o parte din bani fiind alocaţi pentru îmbunătățirea condițiilor de igienă în 100 de școli și 25 de instituții de asistență medicală din zonele rurale.

Acordul încheiat contribuie la realizarea Strategiei de alimentare cu apă și sanitație 2014-2030, prin care autoritățile își propun ca, până în 2024, 80% din zonele urbane și 75% din zonele rurale să aibă infrastructură de alimentare cu apă și canalizare.

Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” a fost semnat la 21 aprilie 2022.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu