fbpx

MADRM a inițiat elaborarea unui proiect în agricultură pentru a spori accesul la sisteme de irigare

 MADRM a inițiat elaborarea unui proiect în agricultură pentru a spori accesul la sisteme de irigare

Imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a inițiat procedura de elaborare a unui nou proiect agricol pentru Republica Moldova, ce are drept scop sporirea accesului producătorilor la sisteme moderne de irigare. În acest sens, a avut loc o ședință consultativă.  

Scopul a fost de a discuta despre constrângerile principale cu care se confruntă producătorii în contextul secetei și de a identifica domenii de intervenție în scopul facilitării accesului la apă și sisteme de irigare.

„ Asigurarea accesului la apă prin irigare devine esențială pentru creșterea productivității, dezvoltarea sectorului și sporirea rezistenței acestuia la schimbările climatice”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, în cadrul discuțiilor.

Potrivit oficialilor, conceptul proiectului va avea trei domenii de intervenție:

1) extinderea suprafețelor exploatațiilor agricole irigate grație sistemelor centralizate de irigare prin sporirea exploatării potențialului acestora;

2) extinderea suprafeței exploatațiilor agricole irigate la scara mică în interiorul țării;

3) consolidarea cadrului normativ legal privind accesul la apă și exploatarea sistemelor de irigare.

La ședință au participat reprezentanți ai Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, Agenția „Apele Moldovei”, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii (UCIMPA).

Potrivit participanților la ședință, după definitivarea conceptului de proiect, documentul va fi prezentat Băncii Mondiale și altor donatori în vederea solicitării finanțării și asigurării intervenției în timp util.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!