fbpx

Parlamentul European a prelungit cu un an permisiunea de a importa în UE fructe și legume moldovenești fără taxe

 Parlamentul European a prelungit cu un an permisiunea de a importa în UE fructe și legume moldovenești fără taxe

Imagine simbol: realitateadealba.net

Susține Ecopresa, distribuie!

Parlamentul European a votat regulamentul care prelungeşte cu un an măsura de suspendare a taxelor şi cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Astfel, cele șapte categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare – roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri sunt complet liberalizate.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, Parlamentul European vrea să ofere cât mai mult acces Republicii Moldova pe piața europeană, în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al țării.

Tocmai am votat cu largă majoritate în plenul Parlamentului European – 577 de voturi pentru, 36 împotrivă și 18 abțineri – regulamentul care prelungește cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Prin votul de astăzi, ne asigurăm că această nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023. Vrem să oferim cât mai mult acces Republicii Moldova pe piața europeană, în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al republicii”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Potrivit eurodeputatului, accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an. Exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu