fbpx

Moldova a obținut dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta ouă și carne procesată de pasăre în Uniunea Europeană. Astăzi, 9 martie, au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare ale Comisiei Europene din 24 martie 2021, prin care Republica Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A.

Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeană”, se spune într-un comunicat ANSA.

Procesul de obținere a dreptului de export în UE a produselor respective a fost unul complex și de durată, fiind precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în regim online, cât și cu prezența fizică a experților europeni pe teritoriul Republicii Moldova, care au examinat conformitatea sistemului național într-un mod tridimensional, inclusiv capacitățile ANSA la nivel central, teritorial și, de asemenea, gradul de conformitate al agenților economici la cerințele Uniunii Europene.

În prezent, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227 de mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, 6 milioane de păsări.

De notat este faptul că în Republica Moldova funcționează  24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual aproximativ 45 de mii de tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual circa 253 de milioane de ouă.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va evalua eligibilitatea companiilor din sectorul avicol care intenționează să exporte pe piața Uniunii Europene, în vederea respectării cerințelor necesare pentru a-și exporta produsele în statele membre ale Uniunii Europene.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu