fbpx

Ministerul de Externe al Moldovei, îngrijorat de situația de la Centrala Nucleară din Zaporojie

 Ministerul de Externe al Moldovei, îngrijorat de situația de la Centrala Nucleară din Zaporojie

Foto: trm.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis o declarație a vicepremierului Nicu Popescu, prin care funcționarul își arată îngrijorarea față de atacurile repetate din ultimele zile în apropierea Centralei Nucleare din Zaporojie.

„Transformarea celei mai mari Centrale Nucleare din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații. Trupele ruse trebuie să se retragă și să permită acces imediat experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, a declarat Nicu Popescu.

Potrivit informațiilor militare ucrainene, tirul artileriei ruse a scos din funcțiune un bloc de pompare din structura comunicațiilor termice subterane ale centralei. O altă lovitură s-a soldat cu distrugerea parțială a departamentului de pompieri, responsabil de siguranța stației electrice nucleare.

Totodată, Compania națională de producere a energiei nucleare Energoatom din Ucraina a relatat că Centrala Zaporojie operează cu riscul de a ieși din standardele de siguranță anti-radiație și anti-incendiare. În urma atacurilor, s-a declanșat protecția de urgență a uneia dintre cele trei unități de alimentare. De asemenea, au fost grav avariate stația de azot-oxigen, o clădire auxiliară și stația de pompare a apelor menajere.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu