fbpx

România deţine cea mai mare suprafaţă de păduri seculare din Europa

 România deţine cea mai mare suprafaţă  de păduri seculare din Europa

Foto simbol: Dinu Rusu

Susține Ecopresa, distribuie!

România încă mai are păduri virgine, adică păduri neumblate, fără drumuri sau poteci, cu specii autohtone de arbori de toate vârstele, de la un an la sute de ani. Copacii prăbuşiţi, în aceste ecosisteme stabile, se reintegrează în circuitul natural prin abundenţa de viaţă creată de putrezirea lor. In aceste păduri nimeni nu vânează, nimeni nu culege fructe de pădure sau plante de leac.

Pădurile cvasivirgine sunt acele păduri în care s-au făcut tăieri, însă s-a intervenit foarte puţin, încât  pădurea s-a regenerat rapid. Până nu demult, 80% din pădurile României  erau necălcate de picior de om. Astăzi,  doar  două treimi din acestea sunt virgine şi cvasivirgine. Chiar şi aşa,  România deţine cea mai mare suprafaţă  de păduri seculare din Europa, notează Radio România Internațional.  

Făgetele din bazinul Nerei, amestecurile de brad-fag de la Sinaia, amestecurile de fag-brad-molid din Bucovina, co­drul secular Slătioara, gorune­tele din Munţii Zarandului sau din Cozia, sunt doar câteva din  pădurile cele mai bine conservate din România. O parte din acestea sunt nominalizate pentru patrimoniul UNESCO.

Pentru ca aceste păduri seculare, care ne-au mai rămas, să fie protejate pe termen lung, la sfârşitul anului trecut, s-a hotărât înfiinţarea unui Catalog National al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine.

Pădurile incluse în Catalog vor fi supuse unei protecţii stricte, nu vor fi permise nici un fel de lucrări sau activităţi umane. Singurele activităţi permise vor fi cele de cercetare, educaţie şi de vizitare.

Sursa: Radio România Internațional

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!