Avertizare de risc epidemiologic după ploi și inundații! Deșeurile au fost împrăștiate de viituri, fiind contaminate apa și hrana
Ploile torențiale din ultimele zile au inundat și cantități enorme de deșeuri, provocând dezastru ecologic și riscuri majore pentru sănătatea umană. Există riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute (BDA), a hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale.
Apele au „spălat” containerele de gunoi neacoperite, locurile unde oamenii își stocau gunoiul, sisteme de canalizare, latrine din gospodării, cotețurile etc. Viiturile au împrăștiat diverși poluanți în mediul înconjurător, contaminând solul, legumele, fructele și restul vegetației de pe câmpuri și din grădini, apele din râuri, lacuri, fântâni, pâraie, precum și aerul.
Risc major de boli diareice acute: 100 de fântâni au fost inundate și s-a revărsat conținutul latrinelor
Circa 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate în raioanele Cantemir, Leova, Hâncești, conform informațiilor preliminare raportate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Instituția atenționează, de asemenea, că au fost inundate latrine, iar conţinutul lor s-a revărsat.
În această situație, este mare riscul de apariție a bolilor diareice acute (BDA), provocate de bacterii şi virusuri care se transmit prin apă, produse alimentare şi obiecte contaminate.
„Cele mai afectate sunt gospodăriile din zonele de centru și sud, în localitățile de câmpie și zonele aflate la o latitudine joasă, unde apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane, generând dificultăți majore și riscuri pentru populație”, atenționează ANSP.
Efectele dramatice ale intemperiei ne arată clar că prostul obicei de a arunca deșeurile oriunde și oricum se întoarce împotriva noastră. Un exemplu: satul Filipeni, din raionul Leova, este una dintre localitățile care au fost afectate cel mai mult de inundații pe 14 septembrie. Cu o zi înainte, inspectorii de mediu au constatat acolo „depozitări neautorizate de deșeuri menajere la o gunoiște care a fost închisă în acest an”. „Locuitorii din zonă, ignorând panoul informativ care interzice aruncarea deșeurilor, au continuat să folosească ilegal acest spațiu. Persoanele responsabile au fost citate pentru a fi sancționate contravențional, conform legislației de mediu în vigoare”, informează Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM).
Simptomele BDA și prevenția acestor boli
ANSP precizează că semnele de boală comune în cazul BDA sunt: slăbiciune generală, greţuri, vome, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, diaree, temperatură înaltă, frisoane, dureri de cap, ameţeli, disconfort fizic, epuizare.
ANSP informează despre măsurile de prevenție esențiale pentru evitarea bolilor cauzate de contaminarea apei sau a alimentelor:
Este recomandat consumul de apă potabilă doar din surse sigure (apeduct), apă fiartă sau apă îmbuteliată.
Spălaţi bine sub apă curgătoare fructele şi legumele înainte de a le consuma.
Prelucraţi termic produsele alimentare.
Evitaţi să consumaţi produse alimentare nesigure.
Utilizați materie primă și apă potabilă sigure la prepararea bucatelor.
Aveți grijă să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată.
La apariția primelor semne de boală (precum diaree, vome/vărsături, febră sau dureri abdominale), consultați imediat medicul. Evitați autotratamentul.
Recomandări pentru autoritățile locale după inundații
De asemenea, ANSP le recomandă autorităților publice locale (APL) să aprovizioneze instituțiile de educație, medicale, rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură, să curăţe şi să dezinfecteze făntânile şi izvoarele inundate.
Este recomandată „utilizarea apei numai după rezultatele controlului conținutului de clor rezidual”.
Localitățile inundate trebuie salubrizate prin evacuarea nămolului de pe străzi şi din curţile instituţiilor preşcolare şi şcolare, „cu interzicerea accesului copiilor pe teritoriile lor timp de circa 17-20 de zile”, potrivit ANSP.
Este necesară spălarea şi dezinfectarea rețelelor de apeducte afectate, evacuarea apei şi a nămolului din fântânile comunale de mină cu dezinfectarea ulterioară a lor. Nămolul evacuat trebuie dus în locuri special amenajate.
CITEȘTE ȘI: Reguli de urmat în cazul inundațiilor provocate de ploi torențiale sau spargerea barajelor