fbpx

Cod Portocaliu de inundații pe râul Prut. Avertizarea meteorologilor

 Cod Portocaliu de inundații pe râul Prut. Avertizarea meteorologilor
Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul meteorologic de Stat a emis o avertizare de cod portocaliu pe bazinul râului Prut în amonte de barajul de la Stânca Costești.

Potrivit avertizării, în intervalul de timp 23 – 29 iunie se așteaptă creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul: s. Criva – or. Costeşti – Stânca cu 1.80–2.20 m, faţă de nivelul din 23 iunie. Ceea ce va duce la ieşirea apei în lunca ruului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu subinundarea terasamentului de cale ferată or. Cernăuţi-or. Bălţi şi începutul subinundării unor sate aferente râului.

De asemenea, a fost emis și cod Galben de inundații pe porțiunea de jos a râului Nistru. În legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (r.Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează: creşterea nivelului apei pe sectorul: – or.Costeşti-Stânca – or.Cantemir cu 2.5 – 3.5 m; – or.Cantemir – s. Brânza cu 1.0 – 2.0 m, faţă de nivelul din 16 iunie. Izolat ieșirea apei în lunca râului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat.

Tot astăzi, a fost emis cod Galben de inundații pe râul Nistru. În textul avertizării se spune că în legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (r.Nistru) pâna la 1400 m3/s. Centrul Hidrologic, prognozează în intervalul 23 – 29 iunie creșterea nivelului apei, față de nivelul din 23 iunie pe sectorul: – s. Naslavcea – or. Dubăsari cu 1.8 – 2.2 m. Apa se va scurge în limitele albiei minore.

Potrivit specialiștilor, în cazul emiterii codului portocaliu înseamnă că există risc de viituri generatoare de revărsări majore, care pot avea impact semnificativ asupra activității comunităţilor, siguranţei persoanelor și a bunurilor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!