fbpx

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, îngrijorat de presiunile asupra elevilor care participă la Grevele pentru Climă

 Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, îngrijorat de presiunile asupra elevilor care participă la Grevele pentru Climă

Foto: FB/FridaysForFutureMoldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) își exprimă îngrijorarea în legătură cu amenințările și presiunile asupra elevilor care participă la Grevele Mondiale pentru Climă. Declarația a fost făcută după ce mai mulți elevi ai liceului teoretic „Vasile Alecsandri” din Bălți au afirmat că administrația instituției îi amenință cu neadmiterea la ore și exmatricularea pentru că participă la evenimentul „Grevă Mondială Pentru Climă | Bălți”.

Într-o declarație de presă CIDDC spune că susține participarea elevilor la grevele pentru climă și se angajează să ofere suport copiilor și adulților interesați să ia parte la acțiuni de pledoarie pentru climă.

„Oricare ar fi vârsta persoanelor, fiecare dintre ele are dreptul de a se asocia pașnic pentru a cere soluționarea problemelor cu care se confruntă. Interzicându-le copiilor să participe la protestele pentru climă, le interzicem să-și expună opinia doar pentru că încă nu au împlinit vârsta de 18 ani, ceea ce înseamnă că-i discriminăm. Dreptul la exprimare liberă nu trebuie condiționat de o anumită vârstă. Fiecare om îl are din momentul în care se naște”, se spune în declarația CIDDC.

Tot acolo, se spune că a avea grijă de mediul înconjurător este un act firesc uman, care exprimă respectul față de viață. Or, Pământul este un organism viu și merită a fi protejat pentru generațiile viitoare.

„CIDDC susține copiii ce participă la protestele pentru climă atât din considerentele enunțate anterior, cât și pentru că se alătură revendicărilor protestatarilor. Credem ferm că niciunul dintre drepturile discutate până acum nu poate fi trăit, dacă nu avem un loc unde am putea trăi”, se mai spune în declarație. Astfel, CIDDC identifică dreptul la un mediu înconjurător sănătos ca fiind unul esențial pentru a ne bucura de celelalte drepturi. Este un drept pe care copiii sunt nevoiți să-l revendice cu întâietate și noi suntem alături de ei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!