fbpx

Elevii unui liceu din Bălți ar fi amenințați cu exmatricularea pentru că participă la „Grevă Mondială Pentru Climă”

 Elevii unui liceu din Bălți ar fi amenințați cu exmatricularea pentru că participă la „Grevă Mondială Pentru Climă”

Foto: FB/FridaysForFutureMoldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Mai mulți elevi ai liceului teoretic “Vasile Alecsandri” din Bălți susțin că administrația instituției îi amenință cu neadmiterea la ore și exmatricularea pentru că participă la evenimentul „Grevă Mondială Pentru Climă | Bălți”. Cazul a fost făcut public de organizatorii evenimentului comunitatea Fridays For Future Moldova. Administrația liceului respinge acuzațiile și susține că elevii au mers la eveniment din cadrul orelor fără a coordona cu instituția și fără a prezenta permisiuni de la părinți.

„Aceștia sunt elevii liceului teoretic “Vasile Alecsandri” din Bălți. Astăzi ei participă la Grevă Mondială Pentru Climă | Bălți, cu acordul părinților lor (căci aceștia sunt minori). În timp ce acești tineri se expun referitor la activitatea autorităților în privința problemelor de mediu și astfel, fac parte din comunitatea de cetățeni activi, administrația liceului îi amenință cu exmatricularea și îi șantajează cu neadmiterea la ore/teze”, se spune într-un mesaj al comunității Fridays For Future Moldova.

Pe de altă parte, Elena Ungureanu, directorul instituției spune că elevii sunt liberi să participe la astfel de manifestații, și instituția se mândrește cu aceștia, dar fără ca activismul civic să afecteze procesul educațional.

Directoarea a specificat că o singură elevă și-a cerut permisinea să participe la evenimentul sus-numit și aceasta a putut pleca liberă. Ceilalți elevi au menționat că au permisinea de la părinți, dar nimeni nu a anunțat corpul didactic că elevul X sau Y va lipsi de la ore pentru a participa la eveniment.

„Nimeni nu a coordonat cu administrația instituției participarea elevilor la acest eveniment, care a avut loc în timpul orelor. Noi suntem responsabili de copii atât timp cât ei se află în incinta școlii, cine era să răspundă dacă li se întâmpla ceva? … Nimeni nu a fost amenințat doar s-a discutat abseinteismul școlar în cadrul unei careu și s-a prezentat regulamentul Ministerului Educației care prevede că elevii care au 40 de absențe nemotivate trebuie să repete anul școlar sau să fie exmatriculați”, a declarat Ungureanu.


Susține Ecopresa, distribuie!

2 Comments

Comments are closed.