fbpx

Granturi destinate producătoarelor agricole, pentru utilizarea energiei regenerabile. Câți bani vor fi oferiți?

 Granturi destinate producătoarelor agricole, pentru utilizarea energiei regenerabile. Câți bani vor fi oferiți?

Sursa foto: ecoruralis.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Producătoare agricole din 6 raioane ale Republicii Moldova pot obține granturi care vor spori eficiența energetică a afacerilor lor și pentru utilizarea energiei regenerabile. Asistența financiară nerambursabilă va fi acordată prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), din surse financiare oferite de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Guvernul Japoniei.

PNUD Moldova a anunțat că vor putea obține granturi fermierele din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Briceni, Hâncești și Sângerei. Producătoarele agricole micro câștigătoare vor obține granturi de până la 6 mii de dolari SUA, iar producătoarele agricole mici și mijlocii – de până la 18 mii de dolari SUA. Contribuția financiară a beneficiarelor trebuie să fie de cel puțin 20% din costul total al grantului.

Asistența financiară nerambursabilă va fi acordată pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a utilajelor pentru producerea biogazului, montarea pompelor de căldură și a cazanelor pe biomasă. Totodată, banii vor merge pentru diverse măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere, dar și pentru alte activități aferente, care pot contribui la creșterea autonomiei energetice a întreprinderilor agricole, conduse de femei.

Sursa foto: Facebook/UNDP Moldova

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, femeile antreprenoare vor beneficia și de un program complex de consolidare a capacităților în domeniul eficienței energetice.

Prin intermediul unui proiect, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, vor fi oferite 30 de granturi pentru trecerea la energie din surse regenerabile și utilizarea tehnologiilor eficiente energetic. Cu sprijinul Guvernului Japoniei, vor fi finanțate alte 30 de inițiative.

Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până pe data de 4 august 2023, iar mai multe informații despre condiții pot fi accesate pe un site al PNUD. De asemenea, pe 10 iulie 2023, ora 14.00, în cadrul proiectului va fi desfășurată o sesiune online de informare pentru antreprenoarele interesate să participe la concurs. Doritoarele de a participa la competiție vor trebui să completeze un formular. Data limită de înregistrare la sesiune este 7 iulie, ora 17.00.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari