fbpx

Votat. Clădirile din domeniul public, care nu sunt eficiente energetic, vor fi renovate

 Votat. Clădirile din domeniul public, care nu sunt eficiente energetic, vor fi renovate

Clădirea Ministerului Afacerilor Interne. Sursa foto: diez.md.

Susține Ecopresa, distribuie!

Clădirile din domeniul public, care nu îndeplinesc cerințele minime de performanță energetică, vor fi renovate, anual, începând cu 2024. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de 61 de deputați.

Autorii documentului propun ca, începând cu anul 2024, clădirile autorităților centrale, care au o suprafață de peste 250 de metri pătrați, și nu îndeplinesc cerințele minime de performanță energetică, să fie renovate anual. Estimările arată că vor fi necesare cheltuieli care variază între 27 și 32 de milioane de lei.

Totodată, potrivit proiectului de lege, Guvernul va avea obligația să întreprindă eforturile necesare ca să genereze economii de cel puțin 0,8% din valoarea medie a consumului final de energie înregistrat între anii 2019 și 2022.

Inițiativa legislativă mai prevede crearea Sistemului Național Integrat în domeniul eficienței energetice, prin intermediul căruia va fi monitorizată utilizarea energiei și apei, dar și costurile aferente clădirilor publice.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la eficiența energetică a fost elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari