fbpx

„No Mow May” – mișcarea de promovare a faunei sălbatice. Gospodarii sunt îndemnați să nu cosească iarba în luna mai

Susține Ecopresa, distribuie!

Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali a lansat un mesaj către cetățeni să nu cosească gazonul pe parcursul lunii mai. Mișcarea „No Mow May” („Mai fără cosit”) este o campanie de promovare a florei sălbatice pe gazon. Scopul mișcării este de a ajuta natura să prospere în curțile blocurilor, în ogrăzile private, nu doar pe câmpii.

Îndemnul este ca oamenii să lase cel puțin o porțiune de gazon, de grădină sau câmp necosită, oferind, astfel, o adevărată sărbătoare pentru albine, fluturi și gâzele înfometate de nectar. Cel mai bun moment pentru a lăsa verdeața să crească este între aprilie și iunie – o perioadă intensă de înflorire a plantelor.

Nu trebuie să lăsați ca toată grădina să crească sălbatică. Lăsați doar câteva porțiuni pe margini, acolo se poate aduna o gamă largă de insecte. Așa le oferiți un loc pentru a se ascunde și a reproduce, susținând următoarea generație”, îndeamnă membrii asociației.

Țara noastră a pierdut aproape 97% din pajiștile bogate în flori din anii 1970 și, odată cu ele, a dispărut și hrana vitală polenizatorilor, cum ar fi albinele și fluturii. Un gazon sănătos, cu iarbă lungă și flori spontane, aduce beneficii faunei sălbatice, reduce poluarea și poate chiar bloca sub pământ carbonul.

Împreună cu gospodarii și grădinarii amatori, campaniei „No Mow May” se alătură agricultorii care practică agroecologia și se îngrijesc de biodiversitatea din jurul nostru. Cei care vor transmite pe pagina asociației imagini cu grădini și gazoane necosite, vor putea participa la o tombolă cu premii, care va avea loc la piața EcoLocal.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu