fbpx

Tigrul stejarului sau tigrul platanului? Insecte care au invadat parcurile, grădinile și ajung chiar și în troleibuze

 Tigrul stejarului sau tigrul platanului? Insecte care au invadat parcurile, grădinile și ajung chiar și în troleibuze

Sursa foto: Facebook/Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor

Susține Ecopresa, distribuie!

În ultima perioadă, tot mai multă lume sesizează despre faptul că în parcuri și în grădini au apărut insecte care înțeapă oamenii și le produc disconfort. Mai multe persoane își manifestă îngrijorarea, întrucât se observă un număr foarte mare de insecte, iar înțepăturile lor ar putea să le transmită oamenilor mai multe boli.

Contactat de ecopresa.md, Valeriu Derjanschi, doctor habilitat în biologie, cercetător științific principal la Institutul de Zoologie, s-a arătat convins de faptul că este vorba despre tigrul stejarului. Insecta s-a dezvoltat și s-a înmulțit din cauza temperaturilor mari. Schimbările climatice au favorizat nu doar înmulțirea lăcustelor, dar și a insectei tigrul stejarului.

Savantul a precizat că a văzut pentru prima dată această insectă în Republica Moldova în anul 2008, în satul Pelinei din raionul Cahul. Este o specie invazivă, a venit din Occident, se înmulțește foarte repede. „Tigrul stejarului nu zboară foarte bine, dar vântul o ia și o duce în diferite țări. Se poate întâlni oriunde, chiar și prin troleibuze. Se înmulțește rapid. De la o femelă, într-o vară, pot să apară mii de alte insecte noi”.

În condiții de căldură mare, această insectă se deshidratează, adică are nevoie să consume apă, lichide. De aceea, dacă a nimerit pe pielea oamenilor, îi înțeapă ca să se hidrateze. Iar dacă s-a adăpostit pe un copac, se hrănește cu lichidul din frunze.

Valeriu Derjanschi precizează că înțepăturile tigrului stejarului ar putea fi periculoase pentru persoanele alergice. „Depinde de organism. Dacă imunitatea este bună, atunci nu se întâmplă nimic. Unui copil alergic, chiar și de la o înțepătură de țânțar, i se poate umfla toată mâna”.

Sursa foto: digi24.ro

Și copacii ar avea de suferit de pe urma acestei insecte. „Frunzele se usucă, nu are loc fotosinteza, spre iarnă arborele este slăbit. Copacul nu mai este asigurat cu hrană, cu substanțe nutritive. Poate să se usuce”. Totodată, savantul nu recomandă stropirea copacilor cu insecticide,  întrucât tigrul stejarului se adăpostește pe partea inferioară a frunzei, iar chimicalele nu ar putea ajunge la insectă.

Condițiile climaterice sunt cele care ar putea influența dispariția tigrului stejarului. „Dacă am avea o vară ploioasă și răcoroasă, ele dispar deodată, toate. Natura singură curăță unde trebuie și cum trebuie”.

Valeriu Derjanschi a ținut să mai menționeze faptul că tigrul stejarului este activ pe parcursul zilei, nu și noaptea. „Persoanele care se plâng că au fost înțepate de insecte noaptea, vă asigur că nu poate fi vorba despre tigrul stejarului, ci despre înțepăturile altor insecte. Ploșnițele, țânțarii sunt insectele care înțeapă pe parcursul nopții”.

Sursa foto: realitatea.net

ANSA: „Este vorba despre tigrul platanului”

Pe de altă parte, specialiști de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susțin că insecta care a invadat parcurile și gospodăriile casnice în ultima perioadă poartă numele de tigrul platanului.

Potrivit unui comunicat al ANSA, tigrul platanului, numit științific și Corythucha ciliata, este o ploșniță din familia Tingidae, absolut inofensivă pentru sănătatea omului, dar care produce daune destul de mari pentru platanii ornamentali din parcurile orașelor. Insecta are dimensiuni mici, de 2-4 mm, este vărgată și apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. A fost descoperită pentru prima dată în Europa, în Italia, iar la momentul actual specia s-a răspândit pe aproape toate continentele.

Tigrul platanului are două generații pe an. Prima generație, de adulți, apare în luna iunie, iar a doua generație  – la sfârșitul lunii iulie sau în luna august. Atunci când ajunge pe pielea noastră, insecta o confundă cu suprafața frunzelor de platan și o înțeapă.

Sursa foto: exquis.ro

Pentru a diminua numărul acestei insecte, ANSA vine cu câteva recomandări. Astfel, suntem îndemnați să stropim frunzele copacilor cu jeturi puternice de apă. De asemenea, frunzele căzute toamna trebuie îndepărtate de arbori, pentru a reduce numărul de adulți care hibernează.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să utilizăm și insecticide, dar cu mare atenție. Preparatele chimice trebuie aplicate conform instrucțiunilor producătorului, atunci când în apropierea platanilor nu se află oameni. Spray-urile contra țânțarilor sunt și ele eficiente împotriva tigrului platanului, susțin specialiști de la ANSA.

Instituția atenționează autoritățile publice locale, precum și administratorii fâșiilor forestiere, în care cresc preponderent platani și frasini, despre faptul că este necesar să implementeze măsuri de protejare a spațiilor verzi de dăunători.

În capitală, insectele sunt nimicite noaptea, cu chimicale 

Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” Chișinău a anunțat joi, 20 iulie, că realizează, pe timp de noapte, acțiuni de combatere chimică a insectei tigrul platanului, populația căreia a sporit considerabil datorită condițiilor climaterice prielnice.

Sursa foto: Facebook/Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”

Astfel, pentru a diminua numărul de insecte, pe terenurile aflate în gestiune și unde se constată o concentrație ridicată de insecte dăunătoare, întreprinderea municipală aplică un tratament cu insecticide care nu prezintă risc pentru sănătatea oamenilor. Se îndepărtează, prin jeturi puternice de apă, insectele aflate în stadiul de nimfă”, se menționează într-un comunicat al întreprinderii.

Sursa foto: Facebook/Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari