fbpx

Schimbările climatice au favorizat înmulțirea lăcustelor. Insectele pot provoca daune foarte mari

 Schimbările climatice au favorizat înmulțirea lăcustelor. Insectele pot provoca daune foarte mari

Lăcustă italiană, prinsă pe un teren agricol din raionul Șoldănești. Sursa foto: Alexei Micu

Susține Ecopresa, distribuie!

Schimbările climatice din ultima perioadă au favorizat dezvoltarea și înmulțirea lăcustelor pe mai multe terenuri agricole din Republica Moldova. Astfel de incidente vor fi tot mai multe, din cauza temperaturilor foarte înalte și a precipitațiilor abundente, ne spune Aurel Lozan, doctor în științe biologice.

Solicitat de ecopresa.md, Aurel Lozan a precizat că în fotografiile expediate în redacție de către un agricultor din raionul Șoldănești este vorba despre Calliptamus italicus sau lăcusta italiană.  „Este o insectă obișnuită, răspândită mai ales în zone mai uscate, dar îi place și acolo unde este vegetație. Are o răspândire ponto-mediteraneană, Europa Centrală, Europa de Sud, Africa de Nord, ajunge și prin Asia. În jurul bazinului mediteranean și Mării Negre”, a specificat doctorul în științe biologice.

Lăcusta italiană este o specie care se înmulțește în masă, grație temperaturilor foarte ridicate din ultima perioadă și a vegetației abundente. „Așa ca și omul. Omul când are condiții, trăiește mai bine, se dezvoltă, se înmulțește, proliferează. Când nu sunt condiții, omul se inhibă sau nu are timp pentru a se reproduce sau este preocupat de căutarea hranei. Așa este și la animale, la insecte. Au resursă de hrană vegetală, terenuri agricole bogate în roadă. În primăvara din anul curent au fost ploi, ceea ce a favorizat creșterea vegetației. Vegetația abundentă este hrană foarte bună pentru lăcuste, ele preferă și terenurile agricole. Respectiv, s-au înmulțit, iar acum avem ceea ce avem, în unele zone – la Șoldănești, Sângerei (terenuri invadate de lăcuste – n. red.)”.

Lăcustă italiană. Foto: Alexei Micu

Lăcustele pot aduce daune foarte mari 

Potrivit biologului, lăcustele pot să apară în orice zonă a Republicii Moldova. „Se înmulțesc exagerat de mult, este un proces firesc, natural. Când lăcustele au resurse și condiții bune de dezvoltare, se dezvoltă în masă.  Atât timp cât agricultorii spun că roada poate fi mai bună în centrul, nordul Moldovei, aceasta este o nișă ecologică, un potențial de hrană pentru vătămători, inclusiv pentru lăcuste”.

Aurel Lozan a mai menționat că lăcustele pot aduce daune foarte mari culturilor agricole. „Lăcustele migrează dintr-un loc în altul, dintr-o țară în alta, de pe un continent pe alt continent. Ele consumă absolut tot ce întâlnesc în cale – arbori, arbuști, plante ierbacee, inclusiv insecte mai mici, întâlnite în cale”.

După ce frunzele unui copac sunt mâncate de lăcuste, arborele poate să se usuce, precizează biologul. „Lăcustele migratoare pot să se înmulțească într-un loc și să migreze în alt loc – la zeci, sute de kilometri. Din Africa de Nord spre Europa sau Orientul Mijlociu, de exemplu”.

Foto: Alexei Micu

Cum scăpăm de lăcuste?

Aurel Lozan este de părerea că așa-numitele focare de lăcuste trebuie eliminate fie prin metode mecanice, fie prin metode biochimice. Oamenii pot să omoare aceste insecte dacă vor utiliza plesnitoare. Preparatele chimice cu care sunt distruse lăcustele trebuie selectate cu mare atenție, deoarece acestea ar prezenta pericol și pentru sănătatea umană.

Lanuri de floarea soarelui, soia și porumb ale unui agricultor din raionul Sângerei au fost invadate de lăcusta italiană, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor s-a autosesizat pe marginea acestui caz. Potrivit ANSA, aceste lăcuste pot fi întâlnite din iulie până în octombrie. Se dezvoltă în habitate calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase, cariere vechi, gropi de pietriș, zone presărate cu stâncă, lângă râuri. Apare, în mod normal, în pajiști rare, netulburate, dar dispare atunci când terenul este cultivat.

Lăcusta italiană preferă cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere. Atacă părțile aeriene ale plantelor și, în perioada invaziilor, pot distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari.

Lăcustele pot fi nimicite prin metode mecanice și biochimice. Foto: Alexei Micu

Totodată,  pentru combaterea insectelor, ANSA recomandă să se utilizeze tratamente cu insecticide specifice.

Potrivit legislației Republicii Moldova, responsabili de măsuri fitosanitare de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii din domeniul agroalimentar și administrațiile publice locale.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită agricultorilor să supravegheze terenurile cultivate. Pentru a sesiza instituția despre apariția unor noi focare de lăcuste, dar și pentru suport în combaterea insectelor, oamenii sunt îndemnați să sune la numărul de telefon: 022-264-649.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari