fbpx

15 elevi de la silvicultură și ecologie au realizat activități practice în cadrul unei tabere de vară în Rezervația „Plaiul Fagului”

Susține Ecopresa, distribuie!

15 elevi de la două instituții de învățământ au aflat informații interesante despre domeniul forestier și ecoturism în cadrul unei tabere de vară, care a fost organizată în Rezervația Științifică „Plaiul Fagului” din raionul Ungheni. Tinerii au avut ocazia să învețe cum se face o hrănitoare pentru păsări, cum se identifică suprafețele forestiere și cum se elaborează un traseu ecoturistic într-o rezervație naturală protejată. 

Tabăra de vară cu genericul „Instruire practică cu implicarea elevilor/ studenților în activități de protecție a naturii” a avut drept scop dezvoltarea experienţei practice în cadrul procesului de învăţare prin contactul direct cu componentele mediului. Alte scopuri au vizat dezvoltarea abilităţilor de culegere a datelor şi de investigaţie pe teren, ceea ce a stimulat capacitățile investigative faţă de mediu.

Orarul zilnic al activităților s-a bazat pe atingerea celor trei dimensiuni propuse: silvicultură, ecologie și turism. În plus, elevii au avut parte de multe activități practice în teren. 

Corina Munteanu, profesoară de ecologie și biologie la Colegiul de Ecologie din municipiul Chișinău, susține că sporirea gradului de implicare a elevilor în programe profesionale focusate pe protecția mediului constituie o prioritate naţională, care vizează în mod direct capacităţile de dezvoltare durabilă a societăţii în viitor.

Printre activitățile taberei s-au numărat descrierea parcelară a unei suprafețe împădurite, identificarea amplasării suprafețelor de probă permanente în zona strict protejată, descrierea turismului bazat pe natură- unde turistul învață, prin observarea ecosistemelor, să aprecieze natura care îl înconjoară din zona naturală menționată, determinarea amplasării punctelor de reper a traseului turistic pe hartă de tip pliant, descrierea Ecoturismului – principala formă de manifestare a turismului sustenabil, argumentarea importanței aplicării sistematice a lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretului.

Totodată, prin aceste acțiuni se urmărește sporirea colaborării între instituțiile de învățământ care au tangență cu domeniul protecției mediului, silvic cu entitățile subordonate Agenției „Moldsilva”, drept finalitate fiind implementarea activităților profesionale de implicare a elevilor în acțiuni de protecție a mediului.

Elevii susțin că au realizat activități care le-au format deprinderi și abilități practice și i-au încurajat să promoveze protecția mediului.

Așteptările noastre (ale cadrelor didactice, experților) pentru viitor sunt ca elevii beneficiari ai acestei tabere de vară să dezvolte acțiuni de voluntariat care vor motiva publicul larg să contribuie la mărirea suprafețelor împădurite din Fondul Forestier și să protejeze ariile naturale din patrimoniul țării”, a menționat Corina Munteanu.

La tabăra de vară, care a avut loc în perioada 3-9 iulie, au participat 15 elevi de la Colegiul de Ecologie și de la Școala Profesională din Orhei. Evenimentul a avut loc cu suportul USDA Forest Service, International Programs.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu