fbpx

În 23 de zile din luna decembrie, la Chișinău au fost depășite concentrațiile de dioxid de azot. Situația la Bălți

 În 23 de zile din luna decembrie, la Chișinău au fost depășite concentrațiile de dioxid de azot. Situația la Bălți

De la Photobank MD from Chisinau, Moldova – Памятник Стефану Великому, Кишинев / Monumentul a lui Stefan cel Mare, Chisinau / Stefan the Great Monument, Chisinau, Moldova, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=108067895

Susține Ecopresa, distribuie!

În decembrie 2021, timp de 23 de zile, la Chișinău, au fost depășite concentrațiile maxim admisibile de dioxid de azot. Cea mai mare valoare a fost înregistrată pe 28 decembrie. Datele se conțin în buletinul lunar privind calitatea mediului ambiant pe teritoriul R. Moldova difuzat de Agenția de Mediu.

La Chișinău au fost înregistrate și depășiri ale concentrațiilor maxime admisibile și la monoxid de azot, fenol și aldehida formică.

Și la Bălți au fost depășite concentrațiile maxim admisibile la suspensii solide, dioxid de azot și aldehida formică. În 22 de zile ale lunii au fost înregistrate depăși la dioxid de azot.  

Potrivit buletinului, pe parcursul lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic şi cu precipitaţii abundente. Vântul slab și ceața care a fost prezentă pe parcursul a mai multor zile au dus la acumularea poluanţilor în aer. Ceaţa s-a semnalat în decursul a zece zile în mun. Chişinău şi trei zile în mun. Bălţi, înlesnind acumularea poluanţilor în aer de la sursele reci şi calde. Cele mai înalte valori ale concentraţiei medii zilnice a înregistrat aldehida formică în mun. Chişinău pe data de 16 noiembrie și pe data de 03 noiembrie în mun. Bălţi. Estimarea indicilor calităţii aerului atmosferic denotă, că conținutul de dioxid de azot a creat în luna decembrie un nivel înalt al poluării aerului atât în mun. Chișinău cât și în mun. Bălți. Cel mai ridicat nivel al poluării aerului s-a înregistrat în mun. Chişinău la postul de observații nr. 7 (str. Grenoble, 134, sectorul Botanica), iar în mun. Bălţi – la postul nr.1 (str. Ștefan cel Mare,140).

În același timp, specialiștii spun că evaluarea lunară denotă, că comparativ cu luna noiembrie în luna decembrie nivelul poluării aerului în municipiile monitorizate s-a micșorat nesemnificativ, menținându-se la același nivel înalt.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!