Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
STUDIU/ Pesticide și produse farmaceutice printre deșeurile găsite în râul Nistru
Pesticide, îndulcitori, resturi ale produselor farmaceutice sunt doar câteva dintre deșeurile periculoase găsite în râul Nistru. Potrivit unui studiu, au fost analizați peste șase mii de probe de apă din bazinul râului Nistru și au fost identificați așa numiții poluanți specifici ai bazinului.
Studiul arată că cele mai poluate puncte de unde au fost prelevate probele de apă au fost înregistrate în râurile Bâc și Răut din Moldova; și Tismenytsya și Seret, pe Nistru în orașul Mogilev-Podolski, Ucraina. În aceste puncte de selecție, valorile limită ale unor compuși și metale erau depășite de la 2 până la 10 ori.
Printre cei mai comuni compuși, au fost identificați reziduuri de pesticide, produse farmaceutice, substanțe chimice industriale, medicamente ilegale, stimulanți și îndulcitori.
La rândul lor, rezultatele analizei metalelor au arătat că în unele părți ale apei cantitățile de mercur, cupru și zinc au fost depășite, iar în sedimentele de jos cele de nichel, crom și zinc.
Rezultatele cercetări conține, de asemenea, informații despre principalii compuși organici care reprezintă o amenințare pentru oameni și organismele acvatice din Nistru. Printre ele se numără:
– terbutirazina (clortriazină), carbariul, metolaclorul, acetochlorul și propazin-2-hidroxi – elemente incluse în grupul produselor de protecție a plantelor;
– carbamazepina, fluconalosolul, sulfametoxazolul și telmisartanul – medicamente; precum și triclosanul, care este adesea utilizat ca substanță antibacteriană în detergenți și jucării.
Experții au acordat o atenție specială așa-numitelor substanțe poluante noi (emergente) identificate în apele Nistrului, și anume:
– produse chimice industriale, inclusiv plastifianți și aditivi industriali (monostearat de glicerol, tensioactivi);
– medicamente utilizate pentru tratarea vezicii biliare, medicamente antivirale, analgezice, antidepresive și medicamente cosmetice.
Probele au fost luate în luna mai 2019, iar analiza acestora a fost efectuată în perioada iunie-iulie 2019. Cercetarea, care poate fi citită mai jos, a fost realizată de Institutul de Mediu din Slovacia.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului GEF / UNDP / OSCE / UNECE „Promovarea cooperării transfrontaliere și gestionarea integrată a resurselor de apă în bazinul râului Nistru” dezvoltat la cererea guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei.