fbpx

Poluanţii organici persistenţi, risc pe termen lung

 Poluanţii organici persistenţi, risc pe termen lung

Depozit de chimicale/pesticide -imagine care era caracteristică fiecărei localităţi din R. Moldova. Foto: Natura.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Deși R. Moldova a interzis utilizarea lor în anii 1970, poluanţii organici persistenţi continuă să rămână un risc asupra populației.

Substanțele chimice toxice se pot acumula în țesuturile oamenilor și a altor organisme vii. Afectează sistemele de reproducere şi imunitar. Multe dintre pesticide și substanțe chimice sunt cancerigene.

Inconştienţa celor care aruncă ierbicide, insecticide şi detergenţi la întâmplare contribuie la intoxicarea organismelor vii din apă.  Pe de o parte toxicul e  consumat de peşti, iar ulterior ajunge în alimentație.  Conform studiilor, utilizăm exagerat  îngrăşăminte artificiale, ca cele fosfatice sau azotoase.  Cercetătorii au declarat că folosirea fosforului  sau azotului nu e necesară, pământul conţine în exces aceste substanţe. Proprietarii  fermelor industriale ar trebui să reducă folosirea nesăbuită a îngrăşămintelor fosfatice.  Asemeni  antibioticelor, plantele creează rezistenţă şi sunt combătute prin alte ierbicide şi mai puternice chimic.

Microsoft Word - foto_pop.doc
Fost depozit de chimicale şi terenul adiacent poluat. Foto: Natura.md

În multe dintre locurile unde erau depozite au fost evacuate pesticidele, dar chiar și după aceasta, ele prezintă un risc.

Unii oameni au folosit lemnul și alte materiale de construcție din depozitele de pesticide, fără să realizeze că sunt contaminate şi că își pun în pericol sănătatea.

Dincolo de această amenințare, deteriorarea depozitelor și expunerea la ploaie și vânt, au permis substanţelor chimice să se infiltreze în sol și în apele subterane.

Informarea despre riscurile de sănătate şi pericolul expunerii la aceste substanţe, dar şi poluarea transfrontalieră cu pesticide, sunt probleme actuale.

Prin ratificarea în 2001 a Convenţiei de la Stockholm, Republica Moldova s-a angajat să soluţioneze definitiv problema distrugerii poluanţilor organici persistenţi. Multe programe şi acţiuni au fost cu succes realizate din 2003 până în prezent, cu sprijinul fondurilor externe. În același timp,avem nevoie în continuare de susţinerea comunității internaționale pentru a evacua şi neutraliza definitiv pesticidele şi impactul lor.

Agricultura verde şi utilizarea unor substanţe ecologice în combaterea dăunătorilor trebuie să fie prioritare astăzi. Soluţia e să prevenim, nu să tratăm consecinţele.

Un text de: Sofia Copacinschi,  Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, România

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!