Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Cea mai „frumoasă” poluare: adevărul (nu prea eco) despre artificii
Ce ar fi noaptea de Revelion fără spectacolul de lumini și sunet oferit de artificii? Dacă pentru noi, oamenii, asta dă un farmec aparte momentului, nu de aceeași părere sunt animalele și Mama Natură, care au de suferit de pe urma distracției noastre. Iar dacă cercetăm un pic, aflăm că de fapt, nici noi, cei care ne bucurăm de artificii, nu suntem scutiți de riscuri.
Un obicei vechi de 800 de ani, originar din China, spectacolele de artificii au devenit mult mai colorate și grandioase de-a lungul timpului. Odată cu asta, a crescut și nivelul de conștientizare față de impactul lor ecologic. La momentul scrierii acestui articol, o petiție online pentru interzicerea focurilor de artificii în Republica Moldova a strâns aproape 7000 de semnături.
Și totuși, care sunt pericolele acestei mult-iubite tradiții?
Pericol pentru mediu
Deși rare și de scurtă durată, spectacolele de artificii eliberează un cocktail toxic de chimicale ce ajung în lacuri și râuri, de unde oamenii își asigură apa potabilă. Multe din aceste chimicale sunt foarte rezistente, ceea ce înseamnă că persistă în mediul înconjurător în loc să se descompună.
Sărbătorile mari la care se folosesc artificii, precum Diwali în India și noaptea de Anul Nou peste tot în lume, tind să fie urmate de o scădere simțibilă a calității aerului. Mini-exploziile de artificii emană în aer poluanți precum dioxidul de sulf, particule fine de praf și metale grele. Fumul produs de artificii este la fel de „vinovat” precum mini-exploziile, fiind mult mai toxic decât fumul obișnuit, rezultat din arderea lemnului, spre exemplu.
Conform organizației germane de mediu Deutsche Umwelthilfe, în noaptea de Revelion sunt produse 5000 de tone de praf fin în interval de numai câteva ore – echivalentul a 16% din praful fin produs anual de traficul rutier. Altfel spus, în noaptea de Anul Nou, o persoană inhalează la fel de multe substanțe dăunătoare ca și când ar sta în mijlocul unui ambuteiaj matinal în Londra.
Pe lângă poluare, artificiile creează și multe deșeuri, sub forma ambalajelor și a tuburilor în care este încărcat mixul exploziv. De cele mai multe ori, acestea sunt lăsate în urmă de petrecăreți după ce se termină distracția, și pot fi „admirate” prin străzi și curți în prima zi din an. În plus, multe resturi de artificii și petarde au în componența lor plastic ce nu poate fi reciclat și se descompune abia după sute de ani, deci va împărți lumea cu noi multă vreme.
Pericol pentru animale
Conform statisticilor asociațiilor pentru protecția animalelor, în noaptea de 31 decembrie se înregistrează cele mai multe cazuri de pierderi de câini și pisici.
Teama de zgomote puternice și lumini spontane, exacerbată de mirosul de ars și sulf, le declanșează animalelor instinctul de a fugi din fața pericolului. Numeroase încercări de a scăpa de pericolul perceput se sfârșesc tragic, cu accidente, răniri sau cu pierderea animalelor dezorientate, dintre care multe nu își vor mai găsi niciodată familia.
Repercusiunile materialelor pirotehnice nu sunt suportate doar de animalele „de companie”, ci, din păcate, mai ales de animalele străzii și de cele sălbatice. „În adăpost am avut cazuri când câinii au sărit garduri de aproape doi metri, auzind bubuituri de Revelion și alte sărbători. Ne-am învățat lecția și am acoperit cu ce plase am putut toate zonele deschise. În oraș, acest lucru nu este posibil: câinii fără adăpost locuiesc în spațiu deschis și, odată ce aud/văd artificiile, instinctul le spune sa fugă – deseori în trafic, unde sunt loviți mortal sau se lovesc de trecători, care iau acest comportament drept agresivitate” – ne spune Ira Marcu, directoarea adăpostului de animale „Datcha” din raionul Criuleni.
Și la Grădina Zoologică din Capitală se resimt efectele focurilor de artificii. După Revelionul trecut, lupii au refuzat să mănânce câteva zile din cauza stresului provocat de bubuituri, iar unul dintre struți s-a rănit încercând să se refugieze de sunetul mult prea puternic.
O altă victimă frecventă a folosirii materialelor pirotehnice sunt păsările. Cine ar putea uita imaginile șocante de pe 1 ianuarie 2021, cu sute de păsări moarte pe străzile din Roma ca urmare a focurilor de artificii? Zgomotul puternic și impulsurile luminoase ale artificiilor dezorientează păsările în zbor, care se rătăcesc ori se izbesc de ferestre și clădiri. Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a descris în detaliu modurile în care artificiile și pocnitorile afectează păsările (și nu numai).
Pericol pentru oameni
Nu trece iarnă fără știri despre drumurile la spital cauzate de pocnitori și artificii. În majoritatea cazurilor, e vorba de copii care folosesc astfel de materiale nesupravegheați, fără a ști riscurile la care se supun.
Acum câțiva ani, un băiețel de 10 ani din raionul Ștefan Vodă a rămas fără un deget, după ce o petardă i-a explodat în mână. De același Revelion, în județul Oradea din România, cinci oameni – printre care două fetițe – au ajuns la spital cu răni la nivelul feței după ce au lansat artificii. Multe astfel de accidente au loc din cauza artificiilor și petardelor care se vând la colț de stradă, inclusiv minorilor, fără instrucțiuni de folosire și fără indicarea categoriei de pirotehnice din care fac parte.
Sănătatea oamenilor este afectată și pe termen lung, ca urmare a chimicalelor rezultate din focurile de artificii. Tabelul lui Mendeleev care intră în componența acestora, de la percloratul de potasiu la metalele grele, poate duce la probleme cu plămânii, inima și echilibrul hormonal. Cei mai vulnerabili la aceste riscuri sunt copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație.
Din păcate, nu doar oamenii expuși la materiale pirotehnice au de suferit de pe urma lor, ci și cei care le produc. Peste 90% dintre artificiile și petardele folosite în toată lumea sunt confecționate în China, unde această industrie e a doua cea mai periculoasă, după minerit. De-a lungul anilor au avut loc mai multe accidente din cauza supraproducției și a condițiilor nesigure de lucru, soldate cu arsuri grave și sute de decese. Cel mai adesea, victimele acestor accidente sunt femeile din mediul rural și copiii, care se ocupă de confecționarea acestor distracții.
Alternative și soluții
Fără îndoială că materialele pirotehnice sunt problematice din mai multe puncte de vedere. Totuși, rămâne întrebarea: pot fi oare artificiile mai prietenoase cu mediul?
Doi oameni de știință europeni au venit cu ideea unei variante mai ecologice de artificii pe bază de compuși bogați în azot. Potrivit cercetătorilor, aceștia nu dăunează mediului, garantează o ardere fără fum și o intensitate mai mare a culorilor, printre alte beneficii. Minusul, însă, ar consta în preț, aproape dublu față de ceea ce este pe piață la moment.
Încercările de a înlocui componentele din plastic ale artificiilor cu unele biodegradabile se confruntă cu aceeași problemă a costurilor ridicate, dar și a disponibilității reduse de astfel de materiale. În plus, testarea unor noi componente pentru artificii durează ani buni pentru a garanta siguranța completă.
Așadar, cea mai eco-friendly alternativă la artificii și petarde rămâne renunțarea la ele, atât la nivel individual, cât și din partea autorităților. Multe orașe din întreaga lume au găsit moduri de a înlocui tradiționalele spectacole de artificii, pentru siguranța oamenilor și a animalelor. În Coreea de Sud, unde artificiile sunt rezervate doar pentru evenimente oficiale, spectacolele cu drone au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, rezultatul fiind adesea de poveste. În capitala irlandeză Dublin, ultimele treceri dintre ani au fost marcate printr-o combinație de pirotehnice tradiționale și spectacole cu laser.
Nu doar peste mări și țări găsim inspirație la acest capitol, ci chiar și „în curtea” vecinilor. Anul acesta, de Ziua Națională a României au avut loc spectacole cu drone şi lasere luminoase în mai multe oraşe din ţară, în loc de clasicul foc de artificii.
Și autoritățile din Chișinău au decis să nu organizeze spectacol de artificii anul acesta, pentru al doilea Revelion consecutiv. Motivele invocate, însă, nu țin de grija pentru mediu, ci de pandemie și cheltuielile exagerate, după cum a declarat șefa direcției Cultură din cadrul primăriei Chișinău, citată de TV8.
Dacă totuși vei vedea focuri publice de artificii, este preferabil să le privești de foarte departe, în cazul în care vrei totuși să participi la această tradiție. De asemenea, în cazul în care observi vânzarea și/sau folosirea de către persoane neautorizate a materialelor pirotehnice, este indicat să anunți autoritățile, pentru a preveni consecințele nefaste asupra oamenilor și animalelor deopotrivă.
În Republica Moldova, folosirea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, dar și vânzarea lor către minori, ori comercializarea celor din categoriile periculoase către publicul larg, constituie infracțiune și se pedepsește ca atare. Conform ultimelor date prezentate de Agenţia Servicii Publice, există 48 agenţi economici licenţiaţi în domeniul importului, depozitării articolelor pirotehnice şi prestarea serviciilor „spectacole pirotehnice şi focuri de artificii”, care dispun de unităţi comerciale atât în Chişinău, cât şi în raioanele republicii.
EcoPresa.md îți urează un Revelion cât mai reușit și mai „verde”, care să dea tonul anului ce urmează! Bucură-te din plin de magia acestor sărbători, care e în primul rând despre apropierea între oameni, dincolo de artificii și ceea ce consumăm.