fbpx
Susține Ecopresa, distribuie!
Mai puţine ambalaje, mai multe produse ecologice
Primul magazin din Chișinău cu detergenți la vrac
DE CLARA ABDULLAH, FOTO ȘI VIDEO DE ECATERINA ALEXANDR
Pe strada Uzinelor din Chișinău, la numărul 117, și-a găsit locul un magazin atipic, de unde poți cumpăra detergenți la robinet. Produsele de curățenie se vând exclusiv în sistem vrac și ești încurajat să vii cu propriile recipiente de acasă. Echipa Ecopresa.md a poposit pe la magazin, unde a stat de vorbă cu Victoria Marta — cea care a adus conceptul la Chișinău, tocmai din Italia.
Cum funcționează conceptul
La Bolle Blu, nu vei vedea etichete țipătoare cu nume de branduri. În schimb, vei fi întâmpinat de un perete plin de sus până jos cu butelii multicolore, pe care este scrisă denumirea produsului. Fiecare butelie este dotată cu un mic robinet, prin care se poate doza cantitatea în funcție de cerințele cumpărătorilor.

Ideea i-a venit Victoriei Marta acum un an de la partenerul ei din Italia, acolo unde astfel de magazine sunt foarte răspândite deja de ceva timp. Timp de 6 luni, Victoria și-a luat timp să înțeleagă cum funcționează conceptul și să pună la punct un plan pentru a-l aduce la noi în țară, convinsă fiind de de beneficiile produselor: „Eu folosesc detergenții din Italia de mulți ani, cunosc calitatea lor și voiam să aduc clienților noștri un produs calitativ la un preț accesibil”, ne spune Victoria Marta.

Din aceste 6 luni de planificare s-a născut magazinul Bolle Blu, care și-a deschis ușile în decembrie 2021. Conceptul este simplu: vii cu sticla de acasă și Victoria ți-o umple cu produsul dorit, atât cât ai nevoie. La final, sticlele sunt cântărite la casă, iar tu plătești doar produsul, fără costuri suplimentare care țin de ambalare și marketing.

În acest fel, magazinul reușește să ofere clienților produse la prețuri foarte mici comparativ cu cele din comerț, fără ca asta să se reflecte în vreun fel la nivelul calității. Pentru un kilogram de detergent lichid universal vei achita numai 52 de lei, iar un kilogram de balsam pentru rufe te va costa între 33 și 74 de lei, în funcție de gradul de concentrație.
Ieftin și eco merg mână-n mână
Conceptul magazinului este prietenos nu doar cu buzunarul, ci și cu mediul. Un avantaj important al sistemului în regim vrac este faptul că reduce deșeurile și producția de plastic, în condițiile în care aproape jumătate din tot plasticul produs în lume este folosit la ambalaje.

Totodată, magazinul încurajează consumul responsabil prin faptul că îți permite să cumperi mai puțin produs, foarte util mai ales dacă vrei să fii sigur dintâi că ți se potrivește.

Deși magazinul oferă și sticle noi, clienții sunt încurajați să utilizeze ceea ce deja există și să vină cu sticlele de acasă. Cei care vor proceda astfel se vor bucura chiar și de reduceri la cumpărături, în valoare de 2 lei per sticlă sau de 5 lei pentru cantități mai mari de 5 kg.
Mai mult, dacă ai prea multe sticle pe acasă și nu ai ce face cu ele, le poți aduce la Bolle Blu în loc să le arunci la gunoi, pentru a putea fi folosite de alți cumpărători.

„Noi suntem ceea ce ne înconjoară. Cu cât vom proteja mediul în care locuim, cu atât vom fi și noi mai sănătoși și vom avea o viață mai bună. De aceea, noi îndemnăm pe fiecare să contribuie, pentru că schimbarea începe de la noi, ca să fim un exemplu și pentru ceilalți”, consideră Victoria Marta.

Produse biodegradabile și netestate pe animale
Aspectul ecologic al magazinului nu se oprește, însă, la lipsa ambalajelor. Produsele vândute aici sunt biodegradabile în proporție de peste 90%, hipoalergenice, nu conțin nichel sau fosfați și nu sunt testate pe animale.

Magazinul oferă o gamă foarte variată de produse pentru curățenia casei și igiena personală, venind în întâmpinarea tuturor nevoilor și preferințelor. Din oferta magazinului fac parte chiar și un înălbitor ecologic, recomandat inclusiv pentru spălarea rufelor de copii, precum și un anti-calcar natural pe bază de apă și oțet.

Întrucât produsele sunt concentrate, în special detergenții și balsamurile de rufe, ai nevoie de o cantitate foarte mică pentru a obține rezultate calitative (un litru de detergent ajunge pentru 20 de spălări). Mai puțin detergent folosire la spălare înseamnă mai puțin detergent deversat în sistemul de canalizare și de acolo, în apele naturale. Astfel, apele R. Moldova rămân mai curate, la fel ca și hainele tale.

Mai multe astfel de magazine în R. Moldova
Deși are numai 6 luni, Bolle Blu și-a format deja un public de clienți fideli din Chișinău, dar și din restul țară, dat fiind că magazinul face și livrări.

Ba mai mult, conceptul unic al magazinului a stârnit interes și în rândul distribuitorilor: „Ne mândrim că suntem deja cunoscuți în foarte multe localități de prin Moldova și avem mai multe persoane interesate să deschidă un punct de vânzare Bolle Blu. Suntem solicitați în acest sens și avem deja primul distribuitor la Orhei, după numai 6 luni de activitate”, povestește Victoria Marta.

Și fiindcă vrea să ajungă aproape de cât mai mulți consumatori, fondatoarea va deschide curând un nou butic Bolle Blu în sectorul Ciocana al Capitalei, pe strada Mircea Cel Bătrân numărul 11.

Susține Ecopresa, distribuie!