Feeria focului de artificii are o parte nevăzută: curmă vieţi şi poluează grav mediul
Puţini îşi imaginează Revelionul sau alte sărbători importante fără un spectacol cu focuri de artificii, pe care să-l admire împreună cu prietenii sau familia. Inventate acum vreo două mii de ani în China, articolele pirotehnice au fost perfecţionate în ultimele zeci de ani până la un nivel grandios şi le asigură privitorilor imagini de basm. Feeria pare admirabilă doar până afli pe cât de dramatic şi chiar tragic este reversul ei: artificiile au un puternic impact asupra mediului şi vieţuitoarelor.
Chiar în prima zi a noului an aflăm din cronica Poliţiei despre persoane rănite în urma manipulării artificiilor şi petardelor. Dar nu ne poate spune nimeni în statistici câte păsări, pisici, câini și alte animale au avut de suferit, în ce măsură au poluat de data aceasta solul și apele.
Experții în domeniu susţin că daunele sunt într-adevăr dramatice, iar mai mulți apărători ai mediului din Republica Moldova cer chiar interzicerea totală a utilizării focurilor de artificii şi petardelor.
Artificiile îngrozesc animalele, perturbă comportamentul păsărilor şi chiar le provoacă moartea
Cei care au animale de companie cunosc foarte bine cum câinii şi pisicile se agită sau încearcă să se ascundă după mobila din casă în timpul bubuiturilor de afară.
„Efectele nefaste sunt suportate cel mai mult de animalele abandonate sau fără adăpost care, aflându-se în plină stradă în noaptea „bombardamentului”, nu au practic niciun refugiu”, atenţionează Ministerul Mediului.
Din cauza artificiilor, unele animale de companie se smulg cu tot cu lesă din mâinile proprietarilor şi, dezorientate de bubuituri, se rătăcesc sau ajung sub roţile maşinilor.
Luminile strălucitoare și zgomotele puternice de la artificii pot perturba comportamentul faunei sălbatice și modelele de migrare. Animalele şi păsările asociază mirosul lăsat în aer de artificii cu furtunile.
„Păsările în special pot fi dezorientate de lumini și sunete. În timpul artificiilor, stolurile de păsări care dorm împreună erup în zbor, speriate și dezorientate, iar aceasta provoacă moartea multora din ele, ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos”, potrivit reprezentanților ministerului.
CITEŞTE ŞI: Academia de Științe din Cehia cere interzicerea focurilor de artificii. „Emană substanțe extrem de toxice”
Ornitologul Silvia Ursul a explicat pentru Ecopresa că păsările percep sunetul artificiilor şi petardelor ca pe un atac asupra lor: „Momentul cu adevărat periculos este atunci când numărul de petarde este mare, urmează mai multe una după alta – această situaţie este percepută de păsări ca o stare de asediu”.
Potrivit ei, un studiu realizat în Olanda a arătat că păsările se înalţă pe durata focurilor de artificii la altitudini de până la 800 de metri şi rămân acolo, „iar la final, pentru că folosesc pentru aceasta multă energie, cad epuizate, chiar moarte. Sau pot supravieţui, dar mor peste câteva zile”.
Un pui de vulpe de la Grădina Zoologică din Chişinău nu se putea calma nici după sărbători
Activista pentru drepturile animalelor Anastasia Cozlovschi a povestit pentru Ecopresa că animalele, având un auz mult mai fin decât al omului, sunt îngrozite de sunetele artificiilor şi exploziilor de petarde. Din cauza fricii şi a stresului puternic, unele se îmbolnăvesc şi chiar se întâmplă să moară. Îndeosebi sunt afectate animalele de la grădinile zoologice, aflate în mediu închis.
„Anul trecut, la Grădina Zoologică din Chișinău, un pui de vulpe nu se putea calma nici după sărbători și mergea dintr-o parte în alta a micii sale voliere, fără posibilitatea de a evada. În spaţiile închise, efectul zgomotului se amplifică”, a spus interlocutoarea.
„În 2020, într-o grădină zoologică din Germania, din cauza artificiilor au murit 30 de maimuțe, printre care și cea mai bătrână gorilă, pentru că a suferit un atac de cord cauzat de zgomot. În fiecare an apar veşti despre decesul păsărilor din cauza focurilor de artificii”, a mai povestit Anastasia Cozlovschi.
În timpul sărbătorilor de iarnă, plutesc în aer… particule nocive de câteva ori peste nivelul admis
Ministerul Mediului şi Agenţia de Mediu îi îndeamnă pe cetățeni să renunţe la utilizarea articolelor pirotehnice în noaptea de Revelion. Ambele instituții atenționează că artificiile au un efect toxic asupra mediului – poluează aerul, eliberează gaze cu efect de seră (contribuind astfel la schimbările climatice), contaminează solul cu particule de metal și reziduuri chimice, afectând viața plantelor și a altor organisme din sol.
Pe durata focurilor de artificii, dar şi câteva zile înainte sau după noaptea de Anul Nou, concentrațiile medii zilnice de particule nocive în aer pot fi de câteva ori mai mari decât nivelul admis. Reziduurile de la focurile de artificii se depun în corpurile de apă, contaminându-le cu metale grele și alte substanțe chimice dăunătoare. Această scurgere are un impact negativ asupra ecosistemelor acvatice și poate reprezenta o amenințare la adresa vieții marine, explică ministerul.
Articolele pirotehnice sporesc cantităţile de deșeuri – de carcase uzate, carton și alte resturi.
„Pentru efectele colorate și vizual plăcute, în focurile de artificii se adaugă substanțe periculoase pentru viața omului și pentru întregul ecosistem, cum ar fi metalele ușoare neferoase (Magneziu, Bariu, Potasiu) și cele grele (Stronțiu, Plumb și Crom). În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant”, informează Agenţia de Mediu.
Artificiile afectează și oamenii. Activiștii de mediu ne îndeamnă să renunțăm la ele
Copiii mici, dar şi adulţii cu anumite afecţiuni neurologice şi cardio-vasculare pot suferi din cauza zgomotelor produse de artificii şi petarde, mai ales dacă sunt luaţi prin surprindere. Mai mult, în contextul războiului din Ucraina, focurile de artificii le provoacă unora stări de anxietate. Asemenea bubuituri nu se aud doar la cumpăna dintre ani – ele se înteţesc pe întreaga durată a sărbătorilor de iarnă şi răsună inclusiv la ore nocturne. Iar în capitală şi alte oraşe mai mari, focurile de artificii sau pocniturile de petarde sunt frecvente anul împrejur – unii oameni aleg să-şi marcheze astfel diverse evenimente din viaţa personală. Focurile de artificii sunt lansate de pe terase ale unor cafenele şi restaurante, de pe stadioane sau alte spaţii mai largi dintre blocuri.
Mulţi activişti de mediu îi îndeamnă pe oameni să renunţe la această metodă de distracţie. Ei au organizat şi colectarea de semnături sub petiţii pe acest subiect, cerându-le autorităţilor să ia măsuri. Deocamdată, situaţia nu s-a schimbat. În schimb, şi instituţiile statului au început să difuzeze comunicate de presă prin care sensibilizează publicul cu privire la impactul nociv al focurilor de artificii şi petardelor.
Ce spune legea: este interzisă vânzarea sau transmiterea articolelor pirotehnice persoanelor care n-au împlinit 18 ani
În Republica Moldova nu se produc articole pirotehnice. Doar deţinătorii unor licenţe speciale sunt în drept să le importe şi să le distribuie, să organizeze spectacole cu utilizarea acestora.
Conform articolului 4 al legii nr.143 privind regimul articolelor pirotehnice, „este interzisă vânzarea sau transmiterea în alt mod în posesie a articolelor pirotehnice consumatorilor care nu au atins vârsta de 18 ani”.
Este interzisă „comercializarea articolelor pirotehnice în pieţe, prin reţeaua de comerţ ambulant sau în afara unităților comerciale autorizate”. În anii trecuţi, Poliţia a informat că persoane care vindeau petarde şi focuri de artificii în locuri neautorizate au fost pedepsite cu amenzi de 1.000 – 10.000 de lei.
Mai este contrară legii „utilizarea articolelor pirotehnice în localităţi în timpul nopţii, de la ora 22:00 până la ora 07:00, cu excepţia cazurilor lansării focurilor de artificii cu ocazia unor evenimente de interes naţional sau internaţional”.
De asemenea, este interzisă „depozitarea şi/sau comercializarea articolelor pirotehnice în blocuri locative, instituţii cultural-artistice şi de învăţământ sau similare acestora, în încăperile şi tribunele stadioanelor, în parcurile de cultură şi odihnă, în încăperile din pasajele subterane, aeroporturi, gări auto şi feroviare, chioşcuri, tonete, tarabe, coşuri, cărucioare, autoremorci, automagazine şi pe teritoriul întreprinderilor cu pericol de explozie şi/sau de incendiu”.
CITEŞTE ŞI: Cea mai „frumoasă” poluare: adevărul (nu prea eco) despre artificii
Obligaţiile producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de articole pirotehnice sunt descrise într-un capitol separat al legii – capitolul trei.
În capitolul şapte al legii sunt precizate condiţiile pentru acordarea licenţei de desfăşurare a activităţilor pirotehnice persoanelor fizice sau juridice.