fbpx

Focurile de artificii – o sursă de poluare a mediului. De Revelion, concentrațiile maxime de noxe sunt depășite de 300 de ori

Susține Ecopresa, distribuie!

Sărbătorile de iarnă readuc în discuție problema focurilor de artificii – „bucuria” unor oameni, dar și spaima animalelor. Asociația EcoContact a pregătit mai multe informații despre cât de periculoase sunt focurile de artificii și cu ce pot fi înlocuite acestea în noaptea de Revelion.

Focurile de artificii sunt materiale explozive ale căror reacții pot produce scântei, flăcări și vapori. Acestea provoacă diverse noxe care au impact negativ asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător.

Fiecare tip de foc de artificii conține, de obicei, patru componente: combustibil (de exemplu: cărbune sau sulf, aluminiu și magneziu), componente oxidante (cloruri, perclorați sau nitrați), coloranți care conțin metale (de exemplu: magneziu (Mg), potasiu (K), aluminiu (Al), plumb (Pb), fier (Fe), bariu (Ba), crom (Cr), stronțiu (Sr), cupru (Cu), nichel (Ni) și un liant combustibil (de exemplu: nitroceluloză, rășini etc.).

Cele mai mari concentrații de particule emise în urma detonației de focuri de artificii se observă în noaptea de Revelion, depășind concentrația maximă admisibilă de 300 ori anume între orele 00:00 – 01:00. De la un gram de petarde de mână se generează PM10 324  mg, iar focurile Bengaleze cu fum redus generează cu 16,8 ppm, limita admisibilă în aer a particulelor grosiere inhalabile fiind 50 ppm.

Particulele PM10 afectează calitatea aerului și au efecte adverse asupra sănătății umane. Deoarece PM10 este suficient de mic pentru a pătrunde adânc în plămâni, aceste particule pot avea un impact negativ asupra sistemului respirator și cardiovascular. Particulele grosiere nu provoacă inflamația creierului, așa cum o fac particulele fine și ultrafine, dar contribuie la afecțiuni precum boli cardiovasculare, astm și alergii.

În anul 2021, au fost importate 179 de tone de artificii în Republica Moldova, ceea ce constituie cu cinci tone mai puțin decât în anul 2020 și cu 35 de tone mai mult decât în anul 2019.

Pe lângă poluarea mediului înconjurător, artificiile provoacă și alte daune considerabile:

  • Zgomotele provocate de artificii și petarde pot afecta auzul mai multor animale, acestea având o acuitatea auditivă net superioară celei umane (artificiile pot emite sunete până la 190 decibeli, iar urechea umană se poate proteja de zgomot până la intensități de 80-85 dB). Provoacă frică și panică. S-a estimat că o cincime din animalele de companie declarate dispărute își are cauza în sunetele foarte puternice, în special, ale focurilor de artificii și furtunilor.
  • Vederea păsărilor este afectată de focurile din mediul urban, acestea pierzându-și capacitatea de a zbura normal. Astfel, păsările se izbesc de clădiri sau alte obiecte și se pot accidenta sau muri.
  • Petardele sunt periculoase, iar explozia lor eliberează particule dăunătoare, cum ar fi praful fin (PM10), care este toxic pentru inhalare. La o tonă de petarde detonate se generează 324 kg de noxe în aer. Poate agrava bolile existente, precum și provoca altele. Prin urmare, artificiile reprezintă un pericol atât pentru animalele care trăiesc în zonele în care se produc exploziile, cât și în locații relativ îndepărtate, din cauza particulelor transportate de vânt.
  • Substanțele chimice folosite în producerea artificiilor din ultimii ani sunt clasificate ca fiind substanțe explozive, toxice, bioacumulative, cancerigene, mutagene și care pot provoca iritații.
  • Substanțele chimice sunt, de asemenea, periculoase pentru pisici și câini, la fel ca și pentru oamenii cu boli respiratorii, cum ar fi astmul. Folosirea neglijentă a artificiilor poate provoca mutilări și accidente fatale la animalele din apropierea evenimentului, inclusiv pot provoca incendii care dăunează animalelor.

Amintim că membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au interzis, în perioada stării de urgență, comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice, articolelor pirotehnice de divertisment, articolelor pirotehnice de scenă, bateriilor de petarde, bateriilor de petarde luminoase, petardelor și petardelor luminoase.

Excepție de la interdicție sunt articolele care întrunesc următoarele condiții:

  • diametrul articolelor nu depășește 30 mm;
  • articolele se încadrează în una dintre următoarele categorii prevăzute de art. 5 din Legea nr.143/2014 privind regimul articolelor pirotehnice;
  • articole pirotehnice de divertisment (doar categoria 1 și categoria 2);
  • articole pirotehnice de scenă (categoriile T1 și T2).

Categoria 1 se referă la articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit.

Categoria 2 se referă la articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut și care sunt destinate utilizării în exterior, în spații restrânse.

Articolele pirotehnice de scenă trebuie să prezinte un risc scăzut și să fie destinate utilizării doar de către pirotehnicieni autorizați.

EcoContact recomandă evitarea practicilor neprietenoase și nesănătoase, în schimbul altor alternative spectaculoase și prietenoase mediului, cum ar fi luminile de laser.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu