fbpx

ONGFest „Civic Break” – ONG-uri din România şi R. Moldova întru cultivarea spiritului civic

 ONGFest „Civic Break” – ONG-uri din România şi R. Moldova întru cultivarea spiritului civic

ONGFest „Civic Break”, Iași, 24 iunie 2017. Foto: Dinu Rusu

Susține Ecopresa, distribuie!

Pentru prima dată, reprezentanții a peste 15 organizații neguvernamentale din R. Moldova au participat alături de alte circa 50 de ONG-uri din România (regiunea Moldovei) la ONGFest Civic Break Iași, la 24 iunie 2017. Evenimentul a cuprins prezentarea iniţiativelor civice, activitati cultural-artistice, demonstratii sportive, ateliere de lucru.

Potrivit organizatorilor – Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile și Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – tema acestui an, Civic Break, reprezintă un joc de cuvinte care invocă spiritul civic al fiecărui cetățean și îl invită într-o „excursie” printre cauzele prezentate în cadrul festivalului. „Ca într-un City Break, vizitatorii au iesit din rutina zilnică și au avut ocazia să descopere cum au construit ONG-urile o Românie mai bună pentru fiecare”.

IMG_1592
Palatul Culturii – vederea zilei la ONGFest Civic Break Iași, la 24 iunie 2017. Foto: Dinu Rusu
IMG_1706
ONGFest Civic Break Iași, la 24 iunie 2017. Foto: Dinu Rusu
IMG_1881
ONGFest Civic Break Iași, la 24 iunie 2017. Foto: Ecopresa.md
IMG_1895
Revista NATURA a fost prezentată vizitatorilor de la Iași la ONGFest Civic Break Iași, la 24 iunie 2017. Foto: Ecopresa.md

„La ONGFest am informat vizitatorii, partenerii și oamenii interesați despre proiectele realizate în anii precedenți: „Centrul comunitar pentur persoane în etate”, „Tinerii împreună pentur un viitor fără SIDA”, „Acces la apă potabilă pentru cetățeni”, proiectele de schimb de tineret și bune practici de lucru, dar și despre proiectul actual „Cetățenii participă-comunitatea prosperă”, prin care, cu susținerea SGP Moldova, intenționăm să construim 5 zone verzi de relaxare în satul Costești”, ne-a spus Maria Bivol, reprezentanta Asociației „Alternativa” din Costești, Ialoveni, participantă la ONGFest Civic Break Iași.„ONGFest este un instrument bun de promovare a activităților organizațiilor neguvernamentale, dar, totodată, o bună resursă de inspirație pentru noi proiecte și colaborări cu alte ONG-uri”, a adăugat Maria Bivol.

IMG_1741

 „Am descoperit foarte multe organizații și oameni frumoși, receptivi și implicați în dezvoltarea comunităților, care prin exemplul propriu demonstrează că totul este în mâinile noastre și împreună putem face schimbarea pe care ne-o dorim!”, au menționat repezentanții Civic Fest Moldova.
IMG_1703
ONGFest Civic Break Iași, la 24 iunie 2017. Foto: Dinu Rusu

La ONGFest Civic Break Iași a continuat și Campania de colectare a mijloacelor bănești pentru confecționarea și instalarea unui colector solar la azilul pentru bătrâni „Speranța” din satul Zorile, Orhei. Această inițiativă vine de la Centrul Republican “Gutta-Club”  și a demarat la Ziua Mediului 2017.

CIVIC BEACK
ONGFest Civic Break Iași, la 24 iunie 2017. Foto: FB/NinaCaraus

Aflat la cea de-a 8-a ediție, scopul ONGFest este de a spori numărul de cetățeni implicați activ în comunitate, de a promova spiritul asociativ și de a crește implicarea în societate a organizațiilor neguvernamentale. Anul acesta, ediții ONGFest sunt găzduite de trei orașe din România – București (17–18 iunie), Iași (24 iunie) și Cluj-Napoca (1iulie).

Din R. Moldova, la ONGFest Civic Break Iași au participat: Fundația Est Europeană – care a spijinit financiar participarea reprezentanților din R. Moldova -, Centrul Media pentru Tineri, Misiunea Socială DIACONIA, Copil-Comunitate-Familie, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă,  Asociația Psihologilor Tighina, Asociația Caroma Nord, Hospice Angelus Moldova, Centrul Informațional Tighina, ECO Contact, Centrul European “Pro-Europa” din Comrat, Asociația Alternativa, SOS AUTISM, Alianța INFONET, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova.
civic breack
Participanții din R. Moldova la ONGFest Civic Break Iași, la 24 iunie 2017. Foto: FB/CivicFest

Susține Ecopresa, distribuie!