Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Fără mormane de gunoi sau cum deșeurile din bucătărie pot deveni compost
Oamenii din fiecare gospodărie ar putea să transforme resturile alimentare într-o nouă resursă. Cheia întregului proces este fermentarea resturilor biodegradabile cu ajutorul coșurilor „Bokashi” și a unei tărâțe speciale, îmbogățite cu elemente naturale, specifice unei structuri sănătoase a solului. Dorința de a reduce risipa la bucătărie, de a găsi o soluție pentru deșeurile organice, de a schimba, în final, lucrurile cel puțin la nivel de comunitate, a motivat-o pe Ana Bradu să deschidă afacerea „Bokashi Organiko”.
Povestea afacerii dedicate mediului
Mica noastră afacere pune umărul la combaterea schimbărilor climatice și promovarea consumului conștient de resurse. Ideea creării afacerii Bokashi a venit din dorința de a contribui la reducerea deșeurilor. După ce am renunțat la pungile de plastic, am început să caut și alte metode de contribuție la protecția mediului, mai ales că pornisem și o afacere cu pungile biodegradabile.
Țin minte că atunci am stat câteva nopți și am căutat pe internet o potențială soluție. Am găsit compania „Bokashi Organiko”, le-am scris un mail și am discutat cu ei online. La scurt timp după, am cumpărat setul de compostare și l-am testat acasă.
Am început să mă uit cu alți ochi la ce arunc la gunoi, am văzut cum se schimbă percepția asupra deșeurilor. Mi-am dat seama că este o metodă eficientă, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc. Ne-am lansat la Festivalul Ziua Mediului, în 2022, unde am avut un spațiu perfect pentru comunicarea și interacțiunea cu publicul.
„Bokashi Organiko” sunt produse în Slovenia, de către compania „Skaza”. Sunt cunoscuți la nivel european pentru soluțiile inovative pentru mediu și o metodă de compostare care facilitează gestionarea deșeurilor biodegradabile în zonele urbane. Credem că această metodă poate fi o soluție pentru protejarea mediului și reducerea risipei alimentelor din bucătărie.
Cum folosim compostoarele?
Compostoarele „Bokashi Organiko” ne permit să colectăm toate tipurile de resturi organice: fructe și legume, coji de citrice și banane, mâncare gătită, carne preparată sau crudă, pește, iaurt, brânză, ouă, oase mai mici, pâine, zaț de cafea, pliculețe de ceai, flori și cantități mai mici de hârtie, chiar și diverse tipuri de coji de alune sau nuci, doar că acestea trebuie să fie mai bine mărunțite. În fond, aici depozităm toate deșeurile solide din bucătărie, cu excepția lichidelor, a hârtiei, plasticului și a oaselor mari.
După ce se umple, coșul se închide și se lasă minimum 14 zile pentru a fermenta. În acest timp, utilizăm al doilea coș Bokashi. Odată ce s-a încheiat procesul de fermentație, conținutul coșului trebuie să fie îngropat în sol, pentru a deveni îngrășământ de calitate pentru plante. Dacă însă nu există spațiul necesar pentru un astfel de proces, masa fermentată poate fi aruncată în recipientul dedicat resturilor organice. Sunt pași foarte simpli, ușor de urmat.
Viteza de umplere a unui coș poate varia în funcție de stilul de viață, de numărul membrilor unei familii și de cantitatea de resturi organice generate în locuință. În medie, o familie de patru persoane poate umple un coș de compostare în 2-4 săptămâni.
Acceleratorul de compost „Bokashi Biogen”
Acest grup de microorganisme este compus din bacterii și ciuperci anaerobe, care sunt amestecate cu tărâțele de grâu. Făcând o paralelă, „Bokashi” este o metodă similară cu unele dintre obiceiurile noastre, procesarea resturilor organice fiind asemănătoare fermentării alimentelor: murături, iaurt sau maia de pâine.
Lichidul „Bokashi”
În urma procesului de fermentare, se obține un lichid care se colectează într-un compartiment dedicat acestuia. El poate fi folosit ca îngrășământ natural sau curățător organic pentru canalele de scurgere. De cele mai multe ori, este diluat cu apă și utilizat pentru udarea plantelor din ghivecele de apartament sau din grădină.
Cantitatea de lichid colectată depinde de varietatea resturilor organice pe care le-am adunat în compostor. Dacă ne mai rămâne lichid, putem să-l colectăm într-un recipient care se închide și-l depozităm undeva la întuneric, doar că trebuie să îl utilizăm în decurs de o lună.
Îngrășământ excelent pentru sol
Metoda „Bokashi” nu presupune o descompunere completă a resturilor. Forma și culoarea acestora se vor distinge la finalizarea procesului, însă volumul lor se reduce, iar descompunerea completă se finalizează odată ce este amestecat cu substrat sau îngropat în sol.
Un pas spre un viitor curat
34% din toate deșeurile municipale sunt deșeuri organice, iar 57% dintre acestea nu sunt reciclate. Această metodă de compostare poate să reducă deșeurile organice din bucătăria și casa fiecăruia.
Suntem optimiști și motivăm oamenii să încerce să investească în produse de calitate și benefice pentru viața noastră. Fiecare poate să contribuie la îmbunătățirea stării mediului în care trăim și în care zilnic ne desfășurăm activitatea.