fbpx

Festivalul Ziua Mediului 2022 se încheie pe 28 iunie, cu muzică jazz și fapte bune

 Festivalul Ziua Mediului 2022 se încheie pe 28 iunie, cu muzică jazz și fapte bune
Susține Ecopresa, distribuie!

Pe 28 iunie, de la ora 19:00, ne luăm „la revedere” oficial de la încă o ediție a Festivalului Ziua Mediului – și nu oricum, ci în stil mare!

Asociația Jurnaliștilor de Mediu, organizatorii festivalului, au pregătit un eveniment caritabil pentru a marca închiderea oficială. Oaspeții vor avea parte de socializare cu alți prieteni ai mediului, gustoșenii sănătoase, merch cu vino-ncoa, puieți de stejari numai buni de plantat și surpriza serii – un concert de jazz live, oferit de Mark Oselski Trio.

Toate acestea se vor petrecere într-o locație deosebită din centrul Chișinăului și anume în curtea legendarului „Buciumul lui Tătaru”, care își va deschide porțile special pentru eveniment.

Banii colectați în această seară vor merge către familia Grițcan, pentru a o ajuta să își planteze pepiniera de 10.000 (!) de stejari, pornită acum doi ani din doar câteva ghinde. Vă invităm să le descoperiți mai jos povestea pe îndelete și să contribuiți la îndeplinirea misiunii lor frumoase!

Biletele pentru evenimentul caritabil încep de la 100 MDL și pot fi procurate fie pe iTicket, fie direct la intrare. De asemenea, o cutie pentru donații va fi disponibilă pe durata concertului, pentru cei care vor dori să-și pluseze contribuția.

Vă așteptăm în număr cât mai mare să facem bine și să ne bucurăm împreună de #ZiuaMediului2022! Nu uitați să dați și Going pe pagina evenimentului, pentru mai multe detalii.

———————————————–

Evenimentul de închidere al Festivalului Ziua Mediului este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM) cu suportul Suediei, în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău.

Festivalul Ziua Mediului este organizat de AJMTEM, cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, Suediei,  Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerul Mediului, precum și al comunității de mediu – organizații de mediu, activiști și activiste, afaceri verzi etc.

„I-am numărat, în sfârșit: sunt circa 3.000 de puieți din ghinde strânse din trei copaci din centrul Chișinăului”.  Povestea pepinierei

Cu familia Grițcan ne cunoaștem de ceva timp – i-am văzut sezoane la rând pe Dorin, Daniela și pe cei doi copii ai lor printre voluntarii acțiunilor „Plantăm fapte bune”. Istoria pepinierei pe care au creat-o acum doi ani am aflat-o, însă, în 2021, dintr-o postare a lui Alexandru Sainsus, fondatorul Follow-the-root:

Foto: Facebook/Alexandru Vasile Sainsus

„Dorin Grițcan este top manager într-o companie IT și nu are Instagram sau Facebook, puteți să nu căutați… Dar nu doar asta m-a mirat, ci faptul că el, văzând înregistrarea seminarului nostru de la Taraclia, a urmat îndemnul nostru și a pornit pe cont propriu să crească Stejari! Și-a făcut o pepinieră improvizată pe planșeul unei construcții nefinisate a vecinului său unde, urmând instrucțiunile noastre și ale altor youtuberi din domeniu, timp de un an a crescut peste 3000 de stejari din ghindă în containere! (…)”

Tot în acea perioadă am dat de o postare a Danielei, soția lui Dorin, care povestește că:

„Am luat câteva ghinde la nimereală, cu gândul să încerc să le plantăm împreună cu copiii. (…) Nu știam câte am strâns și nici ce vom face cu ele toate, mai ales că nu ne așteptam să germineze multe. Dar au germinat aproape toate.

Foto: Facebook/Kids for nature

Mai departe lucrurile au derulat ca într-un film: cumpărat țărână, ghivece, plantat (în casă), când nu a mai rămas loc în casă, transportat la biroul soțului, umplut biroul și tot am mai rămas cu mai bine de jumătate. Atunci am căutat și găsit, tocmai la Brașov, containere speciale pentru puieți de foioase. Aducerea lor în Moldova a fost o provocare în sine pe timp de pandemie. Într-un final, am reușit să le aducem. Containere pentru 2500 puieți în total. Restul a rămas în ghivece. În primăvară a trebuit să-i scoatem din birou, pentru a le asigura condițiile potrivite de dezvoltare. Pentru asta, a trebuit să construim o seră: o altă provocare.

I-am numărat, în sfârșit: sunt circa 3.000 de puieți. Din ghinde strânse din trei copaci din centrul Chișinăului. Următoarea provocare – plantarea lor în toamnă.”

Astăzi, în pepiniera „Kids for nature”, aflată pe teritoriul grădiniței „Tech4Kids”, sunt 10.000 de puieți. Copiii au participat la plantare și au în continuare grijă de ea, cot la cot cu adulții.

O parte din puieți sunt scoși la vânzare, pentru a putea acoperi cheltuielile de întreținere. O bună parte, însă, au fost donați spre plantare – 1500 s-au dus la Mereni, 150 la Bălăbănești, și așa mai departe, oriunde au fost de folos.

Curând vine toamna, iar familia Grițcan se află în fața aceleiași provocări – cum va reuși să își planteze toți puieții, odată ce va începe sezonul?

Pentru a-și realiza acest țel ambițios, au nevoie de sprijinul nostru, al comunității verzi. Mai exact, Dorin și Daniela trebuie să strângă destui bani pentru containere noi și turbă cu PH 5,5, care vor trebui importate. De asemenea, bani sunt necesari inclusiv pentru irigare, întreținere, instrumente, pentru specii noi de copaci precum arțari, tei, salcâmi (copaci de sprijin pentru stejari) și multe, multe altele.

Cu entuziasmul soților Grițcan și cu puțin ajutor din partea comunității, ghindele din acei trei copaci din Chișinău vor face istorie!
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Clara Abdullah