Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Cum se plantează corect un copac – recomandări pe înţelesul tuturor din partea experţilor
Un copac plantat corect, ajutat „să se ancoreze” în sol, are mai mari şanse să prindă rădăcini şi să se dezvolte bine. „Succesul unei plantări se estimează nu în numărul de puieți plantați, dar în numărul de copaci crescuți”, reamintesc experţii din cadrul proiectului „Seed It Forward” al Ecovisio.
Groapa pentru plantare trebuie să fie mai largă şi mai adâncă decât rădăcinile copacului, astfel încât acestea să nu fie înghesuite. Rădăcina se curăţă de vârfurile putrede sau uscate.
Puieţii au nevoie de „vatră” largă
Cel mai bine, potrivit experților, este ca solul să fie pregătit din timp. Iar pentru a scăpa de grija prăşitului şi a udării frecvente, gropile trebuie făcute cât mai mari, vatra lăsată cât mai largă și umplută cu frunze sau paie (sunt potrivite şi frunzele de nuc).
„Vatră largă” înseamnă că plantezi puieţii astfel, încât în jurul tulpinii să rămână o adâncitură clară chiar și după ce rădăcina este acoperită cu sol. Apoi, o umpli cu frunze uscate – acestea vor proteja rădăcinile de îngheţ, vor menţine umiditatea, vor hrăni solul ca un îngrăşământ natural şi vor împiedica creşterea buruienilor.
Aşadar, nu aduni o movilă de ţărână în jurul tulpinii copacului plantat – laşi spaţiu liber, pe care-l umpli cu frunze sau paie. Astfel le asiguri puieţilor o „plapumă naturală” (mulci), la fel cum o au în pădure.
În plus, copacii plantaţi astfel devin mai vizibili – reduci riscul frângerii lor accidentale.
„Dacă vreți să plantați în spații unde ocazional se plimbă vite și vandali, sau să aveți cât mai puţină grijă de puieți, atunci plantați „pionieri” – specii rezistente la condiţii grele, la secetă, sol sărac, vite… cum ar fi ulmul, salcâmul, sălcioara, glădița, măceșul etc.”, recomandă specialiştii din cadrul proiectului „Seed It Forward” al Ecovisio.
Când plantăm pe pantă, creăm o „terasă”
Atunci când plantăm pe pantă, ne asigurăm că puieţii nu vor aluneca la vale şi că apa de ploaie va ajunge la rădăcina lor – le creăm un mic val în partea dinspre vale, o „terasă”. Şi nu uităm de principiul „vetrei largi”, bineînţeles.
La acoperire, nivelul solului trebuie să fie cu două degete deasupra coletului copacului (locul în care rădăcina se uneşte cu tulpina).
Ţărâna cu care acoperim rădăcinile trebuie să fie mărunţită, fără bulgări şi bine presată în jurul copacului – să nu rămână mult aer în ea. La sfârşit, este ideal ca puieţii plantaţi să fie udaţi.
De câtă apă au nevoie copacii?
Puieţii tineri de arbori fructiferi, abia plantați, au nevoie de 40-45 de litri de apă la o udare, potrivit specialiştilor. Copacii de 5 ani, aflați pe rod, au nevoie de minim 60 de litri pentru o udare. Iar celor cu vârsta de peste 10 ani le sunt necesari 130-150 de litri de apă la o udare. În cazul arborilor, nu pot fi recomandate cantităţi exacte de apă, dar are nevoie de udare din momentul în care îi cresc frunzele. Cantitatea de apă necesară depinde însă de condițiile meteo, de tipul de arbore, de dimensiunea pe care o avea arborele când a fost plantat – ţinem cont de nivelul de umiditate în sol.
Cum păstrăm puieţii până la plantare?
Cea mai bună metodă de a păstra puieţii până la plantare (uneori este vorba de săptămâni) este îngroparea lor într-un șanț. Se sapă un șanț cu adâncimea de 30-40 cm și cu o lungime și lățime potrivite pentru cantitatea puieților și mărimea rădăcinilor. Este recomandată lăţimea de aproximativ 1 metru – să încapă mai multe rânduri de puieți.
Până a săpa şanţul, se înlătură stratul de iarbă (dacă există), frunzele, rădăcinile şi tot ce poate putrezi și afecta puieții.
Puieții se așază în șanț înclinați la 45 de grade, cu vârfurile orientate spre sud. Rădăcinile se acoperă cu un strat de pământ bine mărunțit. Se astupă și 4-5 cm din tulpină, deasupra coletului. Se tasează bine pământul și se udă, pentru a împiedica pătrunderea aerului rece și uscarea rădăcinilor.
În cazul păstrării mai îndelungate (peste iarnă), se acoperă cu mai mult pământ, se îngroapă și o bună parte a tulpinii, apoi se poate de acoperit pământul cu frunze sau paie.