fbpx

Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei: Invazia militară a Rusiei provoacă daune iremediabile mediului înconjurător

 Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei: Invazia militară a Rusiei provoacă daune iremediabile mediului înconjurător
Susține Ecopresa, distribuie!

Invazia militară rusă provoacă prejudicii iremediabile sistemului ecologic al țării și încalcă drepturile cetățenilor la un mediu sigur, susține Ludmila Denisova, Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei. În context, Denisova face apel către comunitatea mondială să crească presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina.

Potrivit ei, în regiunile Ucrainei, unde au loc ostilități active, rămân un număr mare de rachete și muniții neexplodate. Fapt care amenință atât viața umană, cât și mediul pentru mulți ani. Ecosistemele naturale suferă din cauza construcției de fortificări, daune prin explozii, vehicule militare și incendii.

Oficialul ucrainean mai spune că de-a lungul coastei Mării Negre și Azov, granițelor de est și de nord ale Ucrainei, unele parcuri naționale se află într-o zonă de criză umanitară din cauza incapacității de a obține hrană pentru mamifere și păsări, cum ar fi Rezervația Biosferei Askania-Nova, Azov-Sivasky, Dzharilgatsky National.

Potrivit Ministerului Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, militarii ruși luptă pe teritoriul a 900 de obiecte din fondul rezervației naturale cu o suprafață de 12.406,6 kilometri pătrați (1,24 milioane de hectare), ceea ce reprezintă aproximativ o treime din suprafața rezervațiile naturale ale Ucrainei. Aproximativ 200 de teritorii cu o suprafață de 2,9 milioane de hectare sunt amenințate de distrugere.

Astfel, Denisova atrage atenția că acțiunile forțelor armate ruse în timpul invaziei încalcă grav drepturile cetățenilor la un mediu sigur pentru viață și sănătate. „Primul protocol la Convenția de la Geneva din 12 august 1949, referitor la protecția victimelor conflictelor armate internaționale, interzice metodele sau mijloacele de război care sunt destinate sau susceptibile să provoace un astfel de prejudiciu”, susține Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei.

Războiul din Ucraina se apropie de finalul celei de-a patra săptămâni. Rusia nu pare să fi făcut progrese majore, spun analiștii militari, deși continuă să bombardeze principalele orașe ale țării pe care a invadat-o. În cursul nopții, s-au auzit explozii puternice în Harkov. Singura victorie pe care o poate revendica Moscova, deocamdată, este blocarea accesului Ucrainei la Marea Azov. Însă nu a obținut controlul asupra Mariupolului, deși au distrus mare parte din oraș. Doar 3.000 de oameni au putut fi evacuați ieri de acolo, în timp ce trupele ruse au deschis din nou focul asupra coridorului umanitar. În Harkov, un supraviețuitor al Holocaustului a fost ucis de o explozie, în timp ce în Kiev 8 oameni au murit după ce un centru comercial a fost bombardat. În Herson, singurul mare oraș cucerit, militarii ruși au deschis focul asupra ucrainenilor care protestau.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!