fbpx

Premieră pentru Republica Moldova: pe strada 31 August 1989 din Chișinău au fost instalate semafoare pentru biciclete – mai multă siguranță pentru transportul alternativ

 Premieră pentru Republica Moldova: pe strada 31 August 1989 din Chișinău au fost instalate semafoare pentru biciclete – mai multă siguranță pentru transportul alternativ
Susține Ecopresa, distribuie!

14 corpuri de semafoare pentru bicicliști au fost instalate astăzi la cele 7 intersecții semaforizate de pe strada 31 August 1989, unde Primăria Chișinău a amenajat în toamna anului 2023 o pistă pentru bicicliști, separată de banda auto. Pista are o lungime de 3 km, este cu sens dublu, până la strada Ciuflea. 

Potrivit Primăriei, asemenea semafoare sunt o premieră pentru Chișinău și au ca scop sporirea siguranței pentru cei ce utilizează pista. Pot fi activate imediat, prin apăsare pe buton, și sunt instalate pe ambele sensuri de deplasare.

Veronica Baltag, comunicatoare în cadrul Direcției Mobilitate Urbană, a declarat pentru Ecopresa că „Primăria a decis să sporească securitatea bicicliștilor, iar instalarea acestor semafoare a fost planificată încă de la inițierea proiectului de reparație a utilităților de pe strada 31 August”.

Semafoarele fac intersecțiile de trecere mai sigure pentru bicicliști, clarificând când aceștia să intre într-o intersecție și restricționând mișcările conflictuale ale vehiculelor.

Ana Popa, biciclistă și membră a Alianței Biciclete Chișinău, a salutat inițiativa: „Este o practică foarte des întâlnită în toate țările și orașele care au o infrastructură de biciclete, pentru că de multe ori traseele acestora nu corespund cu cele ale automobilelor și este nevoie de acest sistem separat de semafoare, de alte elemente de infrastructură”.

Recent, Ecopresa a realizat un documentar în care a discutat cu oameni care evită să urce pe biciclete, cu bicicliști și bicicliste, cu conducători și conducătoare auto, cu colegii și colegele de la Alianța Biciclete Chișinău, precum și cu autoritățile.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc