fbpx

Energoatom: Rușii folosesc centralele nucleare de la Zaporojie și Cernobîl ca baze militare

 Energoatom: Rușii folosesc centralele nucleare de la Zaporojie și Cernobîl ca baze militare

Foto: REUTERS

Susține Ecopresa, distribuie!

Militarii ruși folosesc centralele nucleare Zaporojie și Cernobîl drept baze militare. Despre acest fapt a declarat șeful „Energoatom” Petr Kotin.

„Numai acolo (la Centrala atomo-eletrică din Zaporojie) există deja șase unități de energie și prea mult material nuclear. În fiecare reactor, miezul este complet încărcat cu combustibil și fiecare unitate de putere are un bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat”, afirmă Kotin, citat de Unian.

„Doar Dumnezeu știe ce vor face cu acest material. Dacă lasă totul în forma sa actuală, nu se va întâmpla nimic rău. Încă nu interferează cu munca personalului nostru”, a adăugat Kotin.

În același timp, șeful Energoatom a menționat că Centrala nucleară din Zaporojie este mai protejată: „Dacă se trage în direcția ei, există mai multe bariere până a se ajunge la reactor și a provoca o catastrofă. Dar dacă se trage direct în rezervor, putem asista la o explozie radioactivă. Situația este gravă, cu atât mai mult că au loc explozii în imediata vecinătate a centralei. E greu de imaginat ce s-ar putea produce, e ca și cum am avea „o maimuță cu o grenadă în mână” în preajmă, a mai spus șeful Energoatom.

Centrala nucleară Zaporojie a a fost ocupată de forțele ruse de mai bine de o săptămână, Energoatom susținând că angajații săi au fost forțați să lucreze „sub amenințare”. De asemenea, Energoatom a precizat că 11 persoane de la Rosatom, compania de stat rusă de energie atomică, au sosit pe 11 martie la centrală și că un reprezentant al grupului a spus că centrala aparține acum Rusiei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!