fbpx

Cum ajutăm păsările sălbatice pe timp de caniculă? Sfaturile ornitologilor

Susține Ecopresa, distribuie!

În contextul caniculei anunțate de meteorologi pentru astăzi și mâine, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii îndeamnă populația să ajute păsările sălbatice să treacă mai ușor peste perioada toridă. Acest lucru poate fi făcut prin instalarea unor recipiente cu apă, prin renunțarea la tăierea ierbii în timpul caniculei și prin amenajarea unor zone umbroase. 

Experta în ornitologie Silvia Ursul a menționat pentru ecopresa.md că oamenii au o datorie morală să aibă grijă de biodiversitate din rațiuni legate de schimbări climatice și alterarea habitatelor naturale. „Este de la sine înțeles că e o perioadă grea pentru toată suflarea. Trăim într-o țară în care omul a acaparat toate resursele: stăpânește lacurile, a secat mai toate izvoarele, a poluat toate râurile fără excepție, din fântâni e groaznic să bei. Unica variantă să bei apă potabilă rămâne a fi la magazin. Păsările și, în general, animalele nu au cum să meargă la magazin și să ceară apă. Ele în continuare vor căuta surse naturale și vor încerca să se adapteze”, susține Silvia Ursul.

Temperaturile ridicate sunt inconfortabile și potenţial mortale pentru fauna sălbatică. „Dacă trăiesc în zone unde există lacuri și râuri oarecum accesibile, păsările vor profita de această resursă, dar ce facem cu zonele aride, în care totul e secat, nu a plouat cu lunile? Omul dispune în mare parte de apă la robinet, are apeduct, își asigură cumva o resursă de apă continuă, așa că poate să ofere o mână de ajutor și faunei însetate”, mai spune specialista în ornitologie.

Din fericire, fiecare dintre noi poate ajuta păsările prin intermediul unei serii de pași simpli.

Mai jos găsiți sfaturile lansate de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Pentru 23 și 24 iunie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat vreme caniculară. Temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+34°C.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu